Diyet

Şekerin beyin sağlığı üzerindeki etkileri

Şekerin beyin sağlığı üzerindeki etkileri

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin / [email protected]

Hepimiz şekerin bel etrafımız için iyi olmadığını öğreniyoruz. Peki şekerin beyin sıhhatiniz üzeriniki etkisini öğreniyor musunuz? Şeker; düşünme, bilme, anımsama hüneri, inme, demans ve alzheimer geliştirme tehlikeyi de dahil olmak üzere beyin sıhhati üzerindeki en iyi öğrenilen kabahatlilerden biridir.

Fazla şeker harcamak, öğrenişsel bozulma tehlikenizi iki katına çıkarır. Çok fazla şeker, genellikle bağırsaktan kaynaklanan, nörodejenerasyona asap hücresi zararı neden olan ve neticede hafıza kaybına yol açan iltihaplanmalara neden olabilir. Bayanlar zati çok daha fazla bunama ve alzheimer tehlikeyi altındadır. İhtiyarladıkça beyin sıhhatini gözetmek için muhtemel olduğunca çok bayana takviye etmek istiyorum. Şeker alımını eksiltmek beyninizi sıhhatli yakalamak için en ehemmiyetli adımlardan biridir.

Öğrenişsel düşüş ve kan şekeri yönetimi

Kan şekeri idarenerek öğrenişsel düşüş yüzde 60’a kadar önlenebilir. Bu sebeple kan şekerinizi basmakalıp aralıklarda, çok yüksek olmayan ve çok düşük olmayan bir yerde yakalamak çok ehemmiyetlidir. İnsanların kan şekeri kıymetlerini, emeklilik hesapları kadar umursamalarını istiyorum. Beyin sıhhatiniz en büyük mirasınızdır.

Alzheimer ve yüksek kan şekeri irtibatı

Amiloid beta, beyinde, alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynadığına inanılan bir zehirli maddedir. Bedenin içinde biriken zehirli maddelerle gayret etmek için bedenin kendi natürel hüneri vardır. Beden aralıksız çağdaş hayatın streslerine ve etrafsal zehirli maddelere karşı günlük hücumlara karşı kendini korunmaya çalıştığında, bu zehirli madde savaşçıları sıkılmaktadır.

Amiloid beta vaziyetinde olan budur. Bedenimiz bu beyin zehirli maddesini insülin düşürücü enzim ismi verilen bir enzimle pakler. Bu, bedenin kullanıldıktan sonra insülini işlemekte kullandığı aynı enzim veya maddedir.

Bu enzim her iki işi de aynı anda yapamaz, mesele de burada başlar. Şayet enzim, kan şekeriniz çok yüksek olduğu için insülini bölmekle meşgulse, amiloid betayı arınamayacaktır.

Yapışık yapıdaki amiloid beta, tıpkı damarlarınızdaki veya dişlerinizdeki plak gibi oluşur. Beyninizdeki bu plak, alzheimer hastalığının bir işaretidir. Amiloid beta emin bir noktadan öteye geçtiğinde, asap hücreleri için toksik hale kazanç. Sinapsları asap hücreleri arasındaki irtibatlar imha eder ve beyin iltihabını çoğaldırır.

Optimal kan şekeri seviyeleri

‘Basmakalıp’ mi yoksa optimal mi olmak istersiniz? Müdahale veya ilaç gerekip gerekmediğini tanımlamak için kullanılan ‘basmakalıp’ açlık kan şekeri kıymetleri vardır. Şayet 99 mg/dL kan şekeri seviyesine veya %5,5 HA1C seviyesine sahipseniz, bu seviyeler hekiminiz tarafından ‘basmakalıp’ karşılanır.

Ancak, optimal kan şekeri seviyelerini kastetmenizi istiyorum.

Açlık kan şekeri seviyeleri:

Optimal = 70 ila 85 mg/dL

‘Basmakalıp’ = 100 mg/dL’den az

Prediyabet = 100 ila 125 mg/dL

Diyabet = 126 mg/dL veya daha yüksek

Hemoglobin A1C son 3 aydaki vasati kan şekeri seviyesi:

Optimal =

‘Basmakalıp’ = %4 ile %5,6 arasında

Prediyabet = %5.7 ve %6.4

Diyabet = %6.5 veya daha yüksek

Açlık kan şekerinizi 70 – 85 mg/dL ve hemoglobin A1C

Unutmayın, sıhhatiniz üzerinde iyileştirmeler yaparken, perhiz farklılıkları her zaman en önde kazanç.

Kan şekerini idaremek için kolay adımlar

Seviyelerinizi öğrenil

Kan testi yaptırmak, şeker seviyelerinizi hakimiyet altına almak için ilk adımdır. Seviyelerinizi bildikten sonra, kendinizi denemeye de devam edebilirsiniz. Kan şekerinizi konutta nasıl test edeceğinize dair ayrıntıları doktorunuzu bilebilirsiniz.

Perhizinizde farklılıklar yapın

Şeker isteklerini eksiltmek güç olabilir fakat gün içinde harcadığınız şekerli besin veya meşrubat ölçüsünü eksiltin.

Egzersiz yapın

Günde en az 30 dakika veya muhtemel olduğunca bu müddete yakın egzersiz yapın. Şekerin kan dolaşımınızdan çekilmesi ve adalelerinizi glikoza aç hale getirmek için egzersiz yapın. Orta yaşta haftada yalnızca iki kere egzersiz yapmak, yaşlılık yarıyılında alzheimer veya öbür demans cinslerini geliştirme tehlikenizi yarı yarıya eksiltir.

Stres seviyelerinizi düşürün

Stres seviyelerinizi düşürün böylece kortizol kan şekeri seviyesini yükseltmez. Meditasyon yapın, dua edin, en iyi dostlarınızla ​​müddet geçirin, tabiatta yürüyüş yapın hatta örgü yaparak stresinizi bir biçimde eksiltin. Çocuğunuza veya bir aile abonesine bakmakta veya işinizde zorlanıyorsanız, pak havada yürüyüşe çıkabilmeniz için günde 30 dakika olsa dahi kendinize zaman ayırın.

[email protected]

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı