Diyet

Montignac diyetiyle aç kalmadan kilo verin

Montignac diyetiyle aç kalmadan kilo verin

Temelinde Montignac perhizi daha öncekinden oldukça popüler ve öğrenilen bir perhizdi. Ancak bugünlerde de, bu perhiz merak edilmeye ve tekerrür daha önceki popülerliğini geri kazanmaya başladı…

Montignac perhizi, Michel Montignac adlı bir birey tarafından geliştirilen bir perhiz başka bir deyişle beslenme şeklidir. Michel Montignac, perhizlerin standart ilkeyi olan, “Kalori alımını hudutlandırma ve kalori tüketmesini çoğaldırmanın bütün aksine, kalorinin önemli olmadığını, ehemmiyetli olanın bireyin harcadığı besinin ne olduğu prensibini ortaya atmıştır. Glisemik indeks, glusidli bir besinin harcanması esnasında, kanda bulunan şeker oranının yükselme oranını hesaplar. Glisemik indeks ne denli yüksek çıkarsa, pankreas insülin hormonunu da o denli fazla salgılar. Gereksinim dinlenenden fazla salgılanan insülin ise, bireyin kilo almasına yol açar. Bu nedenle, glisemik endeksleri düşük besinleri seçim etmek, kilo alımlarının önüne geçebilir.

Montignac perhizi, çok düşük kalorili olan, şok perhizi ismi verilen beslenme şekillerine, laksatif ilaçlara müshiller ve mucize ilaçlarına karşı bir beslenme kumpasıdır.

İki cins protein bulunur; hayvansal orijinli proteinler ve nebatsal orijinli proteinler:

* Hayvansal orijinli proteinler: Et, sakatat, şarküteri mahsulleri, balık, istakoz, karides, yengeç, midye, istiridye, yumurta, süt, süt mahsulleri ve peynirde yer alan proteinlerdir.
* Nebatsal orijinli proteinler: Soya fasulyesi, badem, fındık, bakliyatlar, çikolata ve sebzelerde bulunan proteinlerdir.

Montignac, hiçbir yiyeceğin aminoasit seviyesi açısından yumurta kadar zengin olmadığını belirtir. Balanslı beslenme ismine, her erişkin günlük asgari 60 gram, erkeklerde ise 70 gram olmak üzere; kilolarına bağlı olarak, kilo başına 1 gram protein alımı asıllaştırmalıdır. Niyetleri adalelerini geliştirmek olan sporcular, bol ölçüde akışkan harcamak şartı ile günde 1,5 grama kadar protein alımı yapabilirler.

Uygulaması basit ve kolay bir perhiz

Montignac Perhizini öbür perhizlerden ayıran en ehemmiyetli özellik ise proteinlerle karbonhidratların değişik öğünlerde harcanması olarak geçer. Bu perhizde proteinler ve karbonhidratlar aynı öğünde harcanmaz. Bu perhizin ehemmiyetli özelliklerinden biri de, bireyin beslenme kumpasının değişmesini sağlamaktır. Reelleştirilen araştırmalar proteinlerin lifli sebzelerle birlikte harcandığında bedenin yağ depolamadığını ortaya koymaktadır. Montignac perhizinde ise emel alımı yapılan gıdaların karbonhidratlarla karıştırmayarak pankreasın insülin salgılamasını önlemektir. Bu sayede ise lüzum dinlenen enerjinin elde edilmesi ismine bedendeki yağ ambarları kullanılır. Bu sayede de kilo kaybını reelleştirmek daha basit olur.

Montignac Perhizi’nin ilk adımında beyaz un ve şeker tamamen menedilir. Kepekli un ya da kabuklu pirinç ile hazırlanmış gıdaların tüketimine izin verilir. Fakat karbonhidratlı bir öğünden sonra asgari üç-dört saat ara vererek öbür öğüne geçmenin gerektiği bildirilmiştir. Proteinli öğünler için de bu şartı yerine getirmek koşuldur.

Düşük glisemik indeksi

Montignac perhizinin bütün manası ile uygulanabilmesi için öğünlerin netlikle sıçranmaması gerekir. Eğer öğün sıçrama gidişatında insülin salgılamasındaki dalgalanmalar perhizin tesirini oldukça eksiltecektir. Harcanan gıdaların ölçüsüne fazla bir kısıtlama getirilmez. Fakat gıdaların harcanma zamanlarına oldukça dikkat edilmesi gerekir.

Perhizin ilk adımında, glisemik indeksi düşük gıdalarda oluşan bir kahvaltı öneri edilir. Fakat kahvaltıda yenilen gıdaların yağsız olmasına da özellikle dikkat edilmelidir. Kahvaltı esnasında fazlaya kaçmamak koşulu ile birey istediği ölçüde kepek ekmek, yağsız peynir, yoğurt ve süt tüketimi yapabilir.

Et, balık, omlet harcamak özgür

Yeniden yağsız olmak şartı ile öğle ve akşam yemeklerinde kırmızı et, tavuk, balık ya da omlet gibi protein ağırlıklı besinler harcanabilir, ana yemekle birlikte yeniden çok düşük glisemik indeksli yeşil salata, yeşil sebze ya da mantarı gönül rahatlığı ile harcamak muhtemeldir.

Karbonhidrat ağırlıklı bir yemeğin seçim edilmesi gidişatında karbonhidratları yeniden düşük glisemik indeksli yiyeceklerden seçmek gerekir. Misalen kepekli makarna, kabuklu pirinç, kuru baklagilleri içeren bir porsiyonun yanında birey, istediği kadar yeşil sebze ve yağsız yoğurt yiyebilir.

İşlenmiş başka bir deyişle arıtılmış edilmiş her karbonhidrat, patates, havuç, pancar, darı, muz ve karpuz gibi besinler perhizin ilk esnasında vazgeçilecek olan gıdalardır. Perhizin başlanmasından iki ay sonra bu besinler porsiyonlara ilave edilmeye başlanabilir.

Misal beslenme kumpası

Kahvaltı: Meyve, kepek ekmeği ve perhiz margarin, kafeinsiz kahve, kaymaksız süt
Öğlen: Yağ, limon ve sirkeli avokado, biftek, taze fasulye ve peynir
Akşam: Ham sebze veya sebze çorbası, mantarlı omlet, yeşil salata, yağsız beyaz peynir

Harcamaktan sakınılması gereken gıdalar

Ekmek ve hububatlar: Açma, kruvasan, poğaça ve eşi hamur işleri
Sütlü mahsuller: Bütün yağlı süt, yağlı peynir ve yoğurt, kaymak, kremşanti
Çorbalar: İşkembe çorbası, paça
Balık: Fazla ve uygun olmayan yağlarda kızartılmış balıklar, balık yumurtası, havyar
Et: Yağlı olduğu belirli olan tüm etler, kümes hayvanları teni, ördek ve kaz, sosis, salam, pastırma, sucuk
Yağlar: Tereyağı, hidrojene yağlar, sert margarinler, içyağı ve kuyrukyağı
Sebze ve meyveler: Hangi yağda kızartıldığı belirli olmayan patates ve sebzeler, cips
Tatlılar: Dondurma, baklava, kremalı pasta, hazır pasta ve bisküvi, hazır pudingler, çikolata ve tüm hazır tatlılar
Kuruyemişler: Hindistancevizi
Fazla tuz tüketimi
Hazır salata sosları
Mayonez

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı