Güzellik

Kozmetik dolabınız ne kadar tehlikeli

Şahsi bakım ve kzometik mahsulleri alırken sıhhatli tercihler yapmak isteseniz dahi, nasıl yapacağınızı öğrenemeyebilirsiniz. Diş macununuzda, sabununuzda veya dudak boyasınızda reelde ne olduğunu öğrenmek güç olabilir. Umarım hazırladığım yazı sizlere dayanakçı olacaktır.

Banyo dolabında saklanabilecek mahsuller

Her gün şahsi bakım ve kozmetik mahsulleri kullanıyoruz. Banyo dolabınızda neler olabilir?

– Şampuan ve saç kremi

– Sabun, duş jeli

– Banyo tuzları ve yağları

– Parfümler, deodorantlar ve terlemeyi önleyiciler

– Dudak Boyasılar ve dudak balsamları

– Saç şekillendirici mahsuller; saç boyaları

– Makyaj/kozmetik fondöten, göz farı, maskara vb.

– Bebek pudrası

– El arınma mendilleri ve el dezenfektanları

– Güneş gözetici ve bronzlaştırıcılar

– Tıraş kremleri, epilasyon mahsulleri

– Surat arınıcıları, kremler ve tonikler; iltihaplı sivilce rehabilitasyonu mahsulleri

– Diş macunu, gargara, diş ipi

– Tırnak cilası, cila çıkarıcılar ve öteki tırnak mahsulleri

– Kontak lens / gözlük arınıcısı ve çözümleri

– Kadın hijyen mahsulleri

– Islatıcılar

Sıhhatimizi tehdit eden riskli kimyeviler

Sonra, elbette, sık sık soluk alarak yuttuğumuz veya değdiğimiz bir dizi konut arınıcı ve öteki kimyeviler var.

İşte şahsi bakım mahsullerinizde potansiyel olarak bulunan hasarlı kimyevilerin en ehemmiyetlileri:

Triklosan: Triklosan bazı diş macunlarında ve bazı sabunlarda bulunan antibakteriyel bir casustur. Uzun süreli toksik tesirleri vardır. Öteki endokrin problemleri arasında, triklosan tiroid işlevini eksiltebilir. Kanada ve Japonya, triklosanın kozmetik bir bileşen olarak kullanımını kısıtlamaktadır. En rahatsız edici kısmı Triclosan’ın mukavemetli bakteriler oluşturabileceğidir. Başka bir deyişle çözmeye çalıştığı problemi çoğaldırabilir.

Parfüm: Parfüm deodorantlarda, surat devireme mahsullerinde, şampuanlarda, duş jellerinde ve güneş kremlerinde bulunur. “Parfüm” terimi 3 binin üzerinde değişik kimyeviden rastgele birini kapsayabilir. Araştırmalar bazı saklı bileşenlerin de parfüm oluşturduğunu göstermektedir. Parfüm karışımları alerji, dermatit, solunum kasveti ve düşük sperm rakamı gibi faize sistemi üzerindeki potansiyel tesirlere sahiptir.

Toluen: Toluen boya tinerlerinde kullanılan yaygın bir çözücüdür ve ayrıca ıslatıcı kremlerde ve tırnak cilalarında da bulunabilir. Soluk almayı yasaklayan ve bulantıya neden olan eforlu bir nörotoksindir. Maruz kalma, anne karnında büyümekte olan bir fetüste gelişimsel zarara neden olabilir. Toluen ayrıca bağışıklık sisteminde bozulma ve kanser ile de ilişkilidir.

Parabenler: Parabenler, bir hayli mahsulün raf ömrünü çoğaldırmak için kullanılan bir bileşiktir. Parabenler östrojeni taklit eden endokrin bozuculardandır.

Formaldehit Açıcılar: Formaldehit açıcılar, şahsi bakım mahsullerinin takribî %20’sinde kullanılan bir antimikrobiyal gözetici sınıfıdır DMDM hydantoin ve Quaternium-15 gibi. Bağışıklık sistemi ve cilt için toksiktirler ve oldukça alerjiktirler. Japonya bunların kullanımını kısıtlamaktadır.

Oksibenzon: Oksibenzon, güneş gözeticilerin yarısından aşırısında, UV ışık emici olarak kullanılır. Gerçeğinde fotoalerjik tepkinlere neden olabilir. Ayrıca bir endokrin deviricidir.

Bu kimyeviler bedene nasıl giriyor

Şahsi bakım mahsullerinden gelen kimyevilere bir hayli açıdan maruz kalıyoruz. Misalin onları spreyler ve pudralar aracılığıyla soluk ile alabiliriz. Dudak kozmetikleri içerisinde yutabiliriz. Cilt ve mukoza çeperlerinden emebiliriz. Bir Hayli mahsul, bileşenleri cildin derinliklerine sürükleyen, emilimi çoğaldıran bileşikler kapsar.

Şahsi bakım mahsullerindeki bileşenlerin hasarlı olabileceğini genellikle düşünmeyiz. Mesela eczanelerde satılmalarına izin veriliyorsa tehlikesiz olmaları gerektiğini var sayarız. Ne yazık ki, bu her zaman doğru değildir.

Gerçeğinde, renk katkı maddeleri ve birkaç menedilmiş madde dışında, kozmetik firmaları, teftiş veya onay olmadan mahsullerinde istedikleri rastgele bir bileşeni veya hammaddeyi kullanabilirler. “Hipoalerjenik” veya “kibar” gibi terimler bir mahsulün daha tehlikesiz olduğu, hatta kibar ve alerjik olmadığı anlamına gelmez. Gerçeğinde, dünya genelinde kozmetik bileşenlerin %20’sinden daha azı değerlendirilmiştir ve yalnızca 11 bileşen veya kimyevi grubun güvensiz olduğu raporlanmıştır. EPA araştırma toksikoloğu Kevin Crofton bir ziyaretinde “Çok fazla kimyevi var ve yeterli bilgi yok. Gerçekten çok fazla bilgiye sahip olmadığımız binlerce ve binlerce kimyevi kullanılıyor.” diye belirtmiştir.

Amerika Birleşik Devletlerinde 500’den fazla mahsul, Japonya, Kanada veya Avrupa Birliği’ndeki kozmetik mahsullerinde menedilmiş bileşenler kapsamaktadır. Şahsi bakım mahsullerinden olanlar da dahil olmak üzere bir hayli kimyeviye maruz kalmanın anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ve erken çocukluk yarıyılında büyüyen beyin ve asap sistemini bozabileceği, çocukluk ve erişkinlik zamanındaki meselelere taban hazırlayabileceği unutulmamalıdır. Tabii ki bu, kimyevilerin erişkinler için tehlikesiz olduğu anlamına gelmez. Kendiniz ve özellikle çocuklarınız için mahsulleri dikkatli seçmek gerekir.

Peki daha tehlikesiz seçenekler için ne yapılmalıdır? Mahsul yaftalarını okuyarak başlayın. Güvenebileceğiniz markaları tanıyın. Ayrıca bir hayli şahsi bakım mahsulüne muhtelif seçenekler yaratabilirsiniz.

Misalin:

– Makyajı çıkarmak için zeytin, badem, avokado veya başka bir hafif yağ kullanın.

– Peeling olarak deniz tuzu veya kahve telvesi kullanın.

– Islatıcı ve dudak kremi olarak sızma zeytinyağı veya sızma hindistan cevizi yağı kullanın.

– Tonik olarak organik Gülsuyu veya maden suyu kullanabilirsiniz.

– Arınıcı olarak limon suyu ile karıştırılmış sade yoğurt kullanabilirsiniz. Meyve ve laktik asitler aynı biçimde çalışır ve yoğurttaki Lactobacillus bakterileri cilt problemlerine dayanakçı olur.

– Peeling olarak ananas ya da ıslatan avokado posası sınayabilirsiniz.

– İltihaplı Sivilceyi yumurta sarısı ile rehabilitasyon edin yumurta sarısını sarı yapan A vitamini de faal maddedir. Birkaç dakika bekletin, durulayın ve ardından bir nokta çay ağacı veya lavanta yağının antiseptik tesirinden yararlanın.

– Saçları saç kremi yerine elma sirkesi ile durulayın – elma sirkesi saçlarınızın basit taranmasını sağlar ve parlatır.

– Ağız sıhhati ve zehirli maddeleri uzaklaştırmak emelli sabahları Hindistan cevizi yağını ağzınızda 15-20 dakika çevirip çıkarın ve suyla çalkalayın. Ardından ıslak diş fırçanızı karbonata daldırın. Karbonat macunu yalnızca dişlerinizi ovmakla kalmaz, durulandıktan sonra da soluğunuzu taze vazgeçer! Dilerseniz macuna bir veya iki damla nane yağı ilave ederek nane yağının anti bakteriyel özelliğinden yararlanabilirsiniz.

Şu anda kullandığınız her şeyi çöp paketine atmanız ve tüm banyonuzu bir gecede boşaltmanız gerekmiyor. Yalnızca farkında olmak, kendinizi eğitmek, kendinizi ve hoşlandıklarınızı gözetmek için şuurlu kararlar vermek yeterlidir.

Bunun için;

– Her seferinde bir mahsul olmak üzere evreli olarak farklılık yapın.

– Daha Önceki bir mahsulü atma zamanı geldiğinde, yeni alacağınız mahsulün daha tehlikesiz olduğundan emin olun.

– Kullandığınız her şeyi kümülatif yükünü düşünerek hareket edebilirsiniz. Sahip olduğunuz her mahsulü atmanız veya en beğendiğiniz parfümden bırakmanız gerekmez. Ufak farklılıklar ile başlayın ve kendinizi strese sokmayın.

Burada bahsettiğim her kimyevinin tümünü ortadan kaldırmak için fanatik olmanıza gerek yok. Muhteşem olmaya ya da bedeninizi tamamen temizletmeye çalışmıyorsunuz.

Bunun yerine;

– Daha az mahsul kullanın. Misalin beden losyonu, el losyonu, surat kremi, göz altı ıslatıcısı vb. yerine yalnızca bir cins ıslatıcı deneyin.

– Şayet bir şeyler püskürtüyorsanız, dolaysız soluk almayın.

– Parfümlü oda spreyleri yerine, uçucu yağları seçim edin.

– Mahsullerinizi seçerken kokusuz olanları seçin. Kesinlikle koku gerekiyorsa uçucu yağları seçim edebilirsiniz.

– Konut pakliğinde bakterileri mahsullerle yok etmeye çalışmayın. Sade sabun ve su, elma sirkesi günlük hayattaki bakterileri uzaklaştırmak için yeterli olacaktır.

Kendinizi ve hoşlandıklarınızı gözetmek, daha tehlikesiz mahsuller ve malzemeler hakkında bilinçlenmek için cildinize uygun, natürel usuller, mahsuller, bakım ve anti-aging seçenekleri sunduğum fertsel danışmanlık ve grup workshoplarımıza katılarak bu mevzuda kendi seçeneklerinizi oluşturabilirsiniz.

Sevgiyle kalın.

Öğr. Gör. Berrin Çetiner

Hoşluk ve Estetik Danışmanı/Eğitmen/Estetisyen

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı