Sağlık

Yaz sıcakları beyni olumsuz etkiliyor

Yaz sıcakları beyni olumsuz etkiliyor

Güneş ışınları tesirini artırdıkça, baş sızısı, baş dönmesi ve MS gibi hastalıkların şiddeti de çoğalabiliyor.

Sıcaklık ve baş sızısı

Baş sızısı olan hastalar özellikle de migren hastaları baş sızılarının sıcak havalarda çoğaldığını fark etmektedirler. Bununla alakalı yapılan bazı çalışmalar da bunu takviyeler biçimdedir. Ayrıca sıcak havaya ilave edilen nem oranının çoğalışında da daha çok baş sızısına neden olabileceği de saptanmış. Başka Bir Deyişle nemli ve sıcak yaz günlerinde baş sızısı sürükleme ihtimaliniz çoğalıyor hele de sıcakta yürüyüş yapıp yeterli akışkan almaz ve bedeniniz susuz kalırsa baş sızısı tehlikeyi daha da çoğalmaktadır.

Parfümlü güneş kremleri kullanmayın

National Headache Foundation’ın çalışmalarına göre, kronik baş sızısı ya da migreni olan hastaların %75’inin sıcaklık çoğalışı ya da değişik bir tetikleyici etmen olan yelli havalardan sakınmalarından dolayı dışarıda yapılan spor faaliyeti gibi etkinliklere katılamadıkları gösterilmiş. Yazın özellikle deniz kenarlarında sıcak havada tetikleyicilere ilave edilen bir değişik etmen ise parfüm kokusu olan güneş kremi kullanmak. Hastalar gerçeğinde kokuların migrenlerini tetiklediklerini çok iyi öğrenirler fakat krem sürerken bu ayrıntı gözden kaçabilir.

Bol su için

Baş sızısı aynı zamanda sıcak çarpmasının da ehemmiyetli bir bulgusudur. Sıcak çarpması sıcak havada ve yüksek nem ve fazla hareket neticeyi oluşur. Zonklayıcı baş sızısının yanında adale krampları, çarpıntı, mide bulantısı ve kusma, bitkinlik, kuru ve soğuk bir cilde neden olur. Dehidratasyonun akışkan beceriksizliği sıcak çarpmasında rolü çok fazladır. Sıcak çarpması olduğunda sıcaklığı düşürme emeli ile olması gereken terleme hakikatleşemezse beden ısısı düşürülemez. Sıcakta baş sızısı ve bu değişik belirtiler olduğunda kesinlikle yaptığınız faaliyetlere ara verin, bol su için ve gölge bir yere gidin.

Multipl Skleroz hastalarında sıcak hava

Yapılan çalışmalarda MS hastalarının takribî olarak %60-80’inde sıcağa karşı hassasiyet vardır. MS hastalarının şikâyetleri sıcak havalarda geçici olarak çoğalabilir. Bu hastalar beden ısılarında fiziksel egzersiz ya da daha sıcak bir yere gitme neticesinde ortaya çıkacak olan hafif bir çoğalışa karşı dahi duyarlıdırlar. Bu sıcak hassasiyeti ile semptomların çoğalış göstermesi, hastanın asıl olmayan biçimde makûslaşma peryoduna girmiş gibi görünmesine neden olur. Bu biçimde ısı yükselmeleri gerçeğinde asapların zarar görmesine neden olmamaktadır. Hastaların çoğu kendiliğinden semptomlarının sıcaklarda geçici olarak çoğaldığını fark edebilirler. Bu makûslaşma gerçeğinde sıcağın oluşturduğu ayrı bir zarara bağlı değildir, MS hastalarında zati zararlı olan asap kılıfı sebebi ile mesaj bozuk olduğundan sıcakta bu bozuk olan mesaj basit bloke olmakta ve asabın misyonunun etkilediği alanda bulguların çoğalışına neden olmaktadır.

Bu sebeple MS hastalarının yazın sıcak havalarda ve özelliklede öğlen saatlerinde dışarıda bulunmamaları ehemmiyet kazanmaktadır.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı