Sağlık

Tansiyonunuzu kendiniz ölçün

Tansiyonunuzu kendiniz ölçün

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü. Dünya Hipertansiyon Birliği bu senenin temasını “Kan Tazyikinizi Öğrenil” olarak tanımladı. Pek çok bireyin kan tazyikinin yüksek olduğunun farkında olmadığı hipertansiyon hastalığı ülkemizde 15 milyon bireyin hayatını etkiliyor.

Tansiyonu bireyin kendisi ölçmeli

Başka Bir Deyişle hipertansiyonu olan her 2 şahıstan biri hastalığının farkında değil. Yüksektansiyonu hakimiyet altına almak için evvel farkına varmak gerektiğini söyleyen Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat “Kan tazyikinin hakimiyet altına alınabilmesi için kan tazyikinin kaç olduğu öğrenilmelidir. Konutunuzda tansiyonaleti yoksa bir komşu ziyaretinde tanıdıklarınız tansiyon ölçüyorsa bir yakınmanız yoksa dahi tansiyonunuzu ölçtürmenizde verim vardır. Ehemmiyetli olan tansiyonunuzu başkasının değil kendinizin ölçmesidir. Böyle daha doğru bir netice olacaktır. Konutta kan tazyiki takibinin sıhhatli olabilmesi için şu şartların sağlanması gerekir: Doğru ölçen ve güvenilir bir alete sahip olmak. Kan tazyikini usulüne uygun ölçmek. Ölçüm kıymetlerini kaydolmak” diyor. Tansiyonu bir başkasının değil hastanın kendisinin ölçmesinin çok daha doğru netice vereceğini söyleyen Akpolat hipertansiyonla alakalı merak edilenleri anlattı.

Hipertansiyon rehabilitasyon edilebilir bir hastalıktır

Hipertansiyon hastaları konutta kendiliğindene kimsenin dayanağına lüzumu olmadan kan tazyikini ölçebilir. Konutta yapılan kan tazyiki takibi sayesinde hastanın kan tazyikinin hakimiyet altına alınması basitleşir. Hipertansiyon rehabilitasyonunda son 10-15 senedeki en ehemmiyetli büyüme hastaların doğru ölçen ve maliyeti mantıklı bir kan tazyiki ölçüm aletine basitlikle sahip olabilmeleridir.

İdeal kan tazyiki ölçüm sıklığı nedir

Doğru ölçmenin yanı gizeme kan tazyikinin hangi sıklıkta ölçülmesi gerektiğinin öğrenilmesi de ehemmiyetlidir. Sık ölçerseniz hem kendinizi hem de çevrenizdekileri sıkıldırır, afaki strese neden olursunuz. Az ölçerseniz kan tazyikinizin hakimiyet altında olup olmadığından emin olamazsınız. Kan tazyiki ölçme sıklığını emin kaidelere bağlamak pratik olmayabilir. Emel hekime fikir verecek ve hastada gerginlik yaratmayacak sayı ve sıklık olmalıdır. Kan tazyiki her hastada değişiktir. Hatta aynı hastada dahi zaman zaman değişkenlik gösterebilir. Konutta kan tazyiki takibinde emel kan tazyikini hakimiyet altında yakalamaktır. Konutta gaye kan tazyiki büyük tansiyon için 135, minik tansiyon için 85 mmHg’nın altıdır Bir sıhhat merkezinde yapılan ölçümlerde gaye kan tazyiki 140/90 mmHg’nın altıdır. Burada bahsedilen tek ölçümde/her ölçümde 135/85 değildir, çok rakamda ölçümün ortalamasıdır.

Ehemmiyetli olan genel seyir

Kan tazyiki bir kere yüksek ölçüldü diye rehabilitasyon farklılığına, paniklemeye gerek yoktur ehemmiyetli olan kan tazyikinin genel seyridir. Kan tazyiki ölçme sıklığınız vasati kan tazyiki kıymetine bağlıdır. Kan tazyikiniz hakimiyet altında ise az, rehabilitasyonunuz tertip ediliyorsa sık ölçüm yapmak gerekir. Kan tazyikiniz hakimiyet altında olsa dahi kan tazyikinizi ölçmeyi vazgeçmemelisiniz. Hakimiyette olan kan tazyikiniz yükselmeye başlarsa daha sık kan tazyiki ölçmeniz gerekir. Hekime gitmeden evvel çok rakamda ölçüm yapmak 1-2 gün dahi olsa bereketli olabilir. Bulgusu olmayan bir hayli hasta “Benim şikayetim yok” diyerek kan tazyikini ölçtürmez. Oysa rehabilitasyondan en çok verim görecekler erken tanı alanlardır. Bu hastalarda hipertansiyona bağlı zarar oluşmamış veya hafiftir, zarar olmuşsa dahi geri döndürülebilir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı