Yaşam

Sosyal izolasyon sırasında zihinsel ve duygusal sağlığınızı korumanın yolları

Sosyal yalıtım içinde yaşamak, kimseyle fiziksel temasta bulunmamak ve uzun vakit içeride kalmak basit değil. Bu başkalaşıma geçim sağlamak güç olabilir zira aniden ‘öğrenilen normal’imizi frenler ve bizden ‘yeni bir normal’e uymamızı ister.

Sosyal yalıtım hepimizden çok şey aldı; şahsi, sosyal, mesleksel ve cümbüş yaşamımız. Artık hiçbir şey aynı değil. Yaşam çarkını yine buluş etmek zorundaymışız gibi bir hissiyat kapladı herbirimizi.

İster çocuk, ister erişkin olun, her birimiz kendi güçlüklerimizi yaşıyoruz. Tüm dünyada can veren insanlar var. Ülkedeki enfekte olayların rakamı çoğalmaya devam ediyor ve tüm bunlar sosyal yalıtım sırasında endişe ve kaygılarımızı artırıyor.

Bunlar fiziksel ve zekâsal sıhhatimize büyük hasarlar verebilir. Kafamızda gezen bir sürü yanıtsız sual olabilir.

“Daha iyi olacak mı? Ne zaman hepsi bitecek? Ailem ve ben güvende olacak mıyım? Ya beni tanıyan biri veya ben etkilenirsem? Ya işimi kaybedersem? Ya asla işe gidemezsem? Her gün can veren insanlar var, takviye etmek için ne yapabilirim?…”

Bu sualler bizi üzebilir, naçarlık ve umutsuzluk duygularını getirebilir. Şu an içinde bulunduğumuz zaman ve gelecek hakkında kaygılanmak, uyku döngümüzü etkileyebilir ve duygusal tükenme ve bitkinlik hissiyatına yol açabilir. Bunu bizzat sosyal yalıtımdayken aşmak güç olabilir, ancak tüm bunları daha iyi yarınlar için yaptığımızın farkında olmak ehemmiyetlidir.

Duygusal sıhhati gözetmenin yolları

Duygusal sıhhatimizi gözetebileceğimiz bazı yollar olabilir.

1. Faal olarak rutin oluşturmak için adımlar atın. Yaşamımıza olağanlığı getiren de budur. Yaşamın yolunda olduğunu ve her şeyin hakimiyette olduğunu bize andırdırır.

2. Kendinizi hastalık hakkında eğitin; sebebi, tesirleri, bulguları ve alınması gereken temkinler. Mevzu hakkında akıllı olmamız, duygusal olarak daha iyi ele almamızı sağlar.

3. Rivayetlere veya sosyal medyadaki her habere inanmayın. Haberin kaynağını doğrulayın, emin olduğundan emin olun.

4. Konutta veya terasta egzersiz yapın, bedeninizin harekete gereksinimi var. Endorfin salınımı ruh halini pozitif yakalayacaktır. Orta seviyede kardiyo veya aerobik egzersiz veya dans müthiş alternatiflerdir.

5. Bağışıklığı kuvvetlendiren sıhhatli uyku ve yeme alışkanlıklarını özümseyin.

6. İçki, nikotin ve kafein tüketiminizi sınırlayın. İçki ve sigarayı vazgeçmeye çalışın.

7. Aklınızı etrafınızdaki keşmekeşten uzaklaştırmak ve rahat yakalamak için yoga, meditasyon, derin soluk egzersizi yapın.

8. Video görüşmeleri yoluyla dostlarınızla ve ailenizle irtibatta kalın.

9. Dinlenin, hafifleyin, iyileşin.

Kafanızdaki konutta kilitlenmenin anlamını değiştirin. Yosununuz, duygusal gidişatınızı etkileyecektir. Bunu süratli ve keşmekeş halindeki bir yaşamın, yavaşlamak için bir fırsatı olarak düşünün. Belki de tabiatın bizi uyandırma çağrısı bu…

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı