Sağlık

Kıl dönmesi tedavi yöntemleri

Kıl dönmesi tedavi yöntemleri

Kıl dönmesinde, genel olarak gün içerisinde fazla oturan kişilerde sürtünmeye ve yanlış oturmaya bağlı olarak vücudun ince deriye sahip olan bölgesinde küçük kanallar açılır ve vücuttan dökülen kıllar bu kanallardan geçerek cilt altı dokuya yerleşir.

Vücut yabancı olan bu cismi algıladığı zaman bir kist oluşturup sıvı salgılamaya başlar. Yabancı cismi yok etmek için. Ancak bu sıvı kılların dışarı çıkmasını sağlamaz ve zamanla kiste zarar verir. Zarar gören kist sıvıyı vücut dışına akıtmaya başlar. Kist içindeki sıvının bir kısmı cilt altında kalıp apseleşir ve kıl dönmesi hastalığı ortaya çıkar. Kıl dönmesi apseleştiğinde kuyruk sokumundaki ağrı ve akıntı şikayetleri artar buda hastaların hayatlarını oldukça olumsuz şekilde etkiler hasta oturmakta ve hareket etmekte zorluk çeker ve mutlaka tedavi olması gerekir kıl dönmesi kendiliğinden geçmez.

Kıl dönmesinin erkekler de görülme oranı kadınlara göre daha yüksektir. Bunun dışında aşırı kilolu(obezite), kıl yoğunluğu fazla olan, çok terleyen, kuyruk sokumu temizliğine dikkat etmeyen, dar kıyafet giyen ve çok fazla oturan kişilerde kıl dönmesi görülme ihtimali yüksektir.

kıl dönmesi

Kıl dönmesi ( Pilonidal sinüs ) belirtileri ?

– Kuyruk sokumunda ağrı ve şişlik

– Akıntı iç çamaşırsa sürekli ıslaklık hissi

– Kaşıntı

– Kuyruk sokumundan gelen kötü koku

– Oluşan enfeksiyona bağlı olarak halsizlik ve ateş bu durumda hastaların mutlaka bir hekime başvurmaları gerekmektedir.

– Kuyruk sokumundaki apse ve ağrı nedeni ile hastalar zamanla oturmakta ve hareket etmekte güçlük çekilir.

kıl dönmesi

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs ) tedavi yöntemleri

Ameliyatla kıl dönmesi tedavisinde kist komple çıkartılır. Buda kuyruk sokumunda açık yaraya neden olur. Bu tür ameliyatlarda hastalığın nüks etme oranı yüksektir. Klasik ameliyat hastaya beraberinde birçok sorun yaratır. Ameliyat sonrası hastalarda ağrı yaşanır. Yara izi kalır estetik olarak bu durum hastaları oldukçarahatsız eder.

Ameliyat sonrasında hastaların bazı önlemler alması gerekir. kuyruk sokumunun gerilmesini engellemek, normal şekilde ve tuvalete rahatça oturamama, yüzsüstü yatma gibi bu gibi önlemlerde her zaman mümkün olmucağı için cerrahi müdahale başarı oranı çok yüksek değildir. Klasik ameliyat sonrasında ağrı ve yara nedeni ile hastalar uzun bir süre evde istirat eder bu durun kişilerin iş ve günlük hayatını olumsuz şekilde etkiler.

Kıl dönmesi hastalığını tedavi etmek artık günümüzde gelişmiş modern yöntemler sayesinde ameliyatsız tedavi yöntemi ile tedavi edilmektedir. Klasik ameliyatlara göre birçok avantajlı yönleri vardır. Hastalar tedaviden sonra aynı gün içerisinde normal hayatlarına dönebilirler. Herhangi bir ağrı ve sızı olmadan. Pansuman ve dikiş aldırma gibi bir durumu olmaz. Tedavi sonrasındayara izi kalmaz. 5-10 dk gibi kısa bir sürede lokal anestezi ile işlemler yapılır. Ameliyatsız tedavi sonrasında nüks etme ihtimali oldukça düşüktür.

Op. Dr. Yasir GÖZÜ

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı