Sağlık

Kadınların korkulu rüyası: İdrar kaçırma

Kadınların korkulu rüyası: İdrar kaçırma

Her yaşta görülebilmekle beraber özellikle 30 yaşından sonra her 4 bayandan 1’inin kabusu olan idrar kaçırma, ‘utandıran’ bir mesele olduğu için hekime dahi söylenmiyor! Oysa bireyin hayat niteliğini büyük miktarda etkileyen idrar kaçırma meselesinden kolay usullerle kurtulmak muhtemel. Acıbadem Altunizade Sağlık Kurumu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Osman Temizkan, “Menopoz sonrası yarıyılda hastaların yüzde 50’si idrar kaçırma meselesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Ülkemizde sosyokültürel olarak ‘utanılan’ hastalıklar grubunda yer alan idrar kaçırma, bazen cerrahi rehabilitasyona hatta ilaca dahi gerek kalmadan, kolay egzersizlerle de basitçe rehabilitasyon edilebilecek bir mesele. Yeter ki hekime müracaat etmekten çekinmesinler” dedi.

Dr. Osman Temizkan, idrar kaçırmanın sebeplerini ve rehabilitasyon yollarını anlattı, önemli uyarılar ve tekliflerde bulundu.

Hekime müracaat etmekten utanmayın

Günümüzde yalnızca ileri yaşla hudutlu kalmayıp genç yaşlarda da bayanların kapısını çalabilen idrar kaçırma, özellikle 30 yaşından sonra her 4 bayandan 1’inin meseleyi olarak karşımıza çıkıyor. Kadınların en yakınlarına hatta hekime dahi söylemekten çekindiği mesele, hastanın sosyal ve iş yaşantısını, cinsel yaşamını negatif etkiliyor, hayat niteliğini vuruyor, özgüvenini eksiltiyor, bunalıma dahi neden olabiliyor. Sosyal hayatlarında bu hastalar idrar kaçırma fobisinden dolayı gittikleri her etrafta tuvalete yakın olmak isterken, ciddi hijyen meseleleri ve yineleyen enfeksiyonlarla da karşı karşıya kalıyor. Daha Öncekinden bu sualin, ileri yaşın yol açtığı natürel bir mesele olarak görüldüğünü, bayanların bu sebeple büyük kasvetlere göğüs germek zorunda kalarak mutsuz olduklarını belirten Uzm. Dr. Temizkan, “Oysa günümüzde teknoloji ve tıptaki büyümeler, doktorların deneyimi sayesinde mesele basitçe rehabilitasyon edilebiliyor. Yeter ki hekime müracaat etmekten çekinmesinler” dedi. Ülkemizde sosyokültürel olarak ‘utanılan’ hastalıklar grubunda yer alan sualin çok yaygın olduğunu, menopoz sonrası yarıyılda iki hastadan birinin idrar kaçırmayla karşı karşıya kalabildiğini kaydolan Dr. Osman Temizkan, cerrahi rehabilitasyon, ilaç rehabilitasyonu hatta kolay egzersizlerle bile sualin rehabilitasyon edilebildiğini vurguladı.

Aynı gün taburcu olunuyor

İdrar kaçırmaya; ilerleyen yaşın yanı gizeme, güç doğumlar, fazla kilo, enfeksiyonlar, idrar yolu taşları, jinekolojik işlemler, diyabet, menopoz, alkolizm ve Parkinson gibi beyin işlev bozukluğu hastalıkları da yol açabiliyor. Fazla kilo, hastalığın rehabilitasyonunu da güçleştiriyor. İdrar kaçırmanın ‘stres tipi’, ‘sıkışma tipi’ ve ‘karma tip’ olmak üzere üç çeşidi olduğunu belirten Dr. Osman Temizkan “En sık görüleni stres tipi idrar kaçırma. Burada öksürme, aksırma sırasında, merdiven çıkarken hatta gülerken mesele ortaya çıkıyor. Sıkışma tipinde ise hastanın aniden idrar yapma gereksinimi beliriyor ama tuvalete dahi yetişmeye fırsat bulamıyor. Karma tipte bunların karışımından oluşuyor. Rehabilitasyonları da sualin çeşidine göre değişiyor” ifadelerini kullandı.

Kolay egzersizler dahi yeterli olabiliyor

Yol açtığı şikayetler itibariyle büyük bir mesele olan idrar kaçırma meselesinin rehabilitasyonu ise kolay adale egzersizleriyle dahi muhtemel olabiliyor. ‘Stres tipi’ idrar kaçırmada genellikle cerrahi rehabilitasyon uygulandığını, zira bu hastaların idrar kesesinde depolama problemi olduğunu kaydolan Dr. Osman Temizkan, “Ancak ‘sıkışma tipi’ idrar kaçırmada, istemsiz olarak idrar kesesinde kasılma olduğu için biz bunu ilaçlarla yasaklayabiliyoruz. Adale yapıları da idrar yakalamada çok ehemmiyetli olduğu için tüm hastalar için egzersiz rehabilitasyonu çok büyük ehemmiyet taşıyor. Hatta bazen adale egzersizleri tek başına da yeterli olabiliyor. Altı aya, bir seneye kadar uzayabilen adale egzersizleri hem idrar yakalamayı sağlıyor hem de genital uzuvlardaki sarkmaları yasaklıyor. Böylece hastalarımızın idrar kaçırma şikayeti ciddi oranda eksiliyor. Bundan fayda görmezlerse ilaç ya da cerrahi rehabilitasyona geçiyoruz. Hastalar genel anesteziye gerek kalmadan kolay işlemle rehabilitasyon olup aynı gün taburcu olabiliyorlar” biçiminde konuştu.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı