Sağlık

Kadınlarda bu hastalık 9 kat daha fazla görülüyor

Kadınlarda bu hastalık 9 kat daha fazla görülüyor

Sjögren belirtisinin genellikle salgı bezlerin yakalandığı kronik otoimmün bağışıklık bir hastalık olduğunu belirten Dahiliye Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysun Özbek, bayanlarda daha sık görüldüğünü, özellikle gözyaşı ve tükürük bezlerine yakalandığını söyledi. Bunun dışında cilt, akciğer, mide ve bağırsak sistemi, santral ve merkezi asap sistemi, adale iskelet sistemi ve böbrekleri de etkileyebileceği mevzusunda uyardı.

Zamanla kronikleşebilir

Primer Sjögren Belirtiyi sık görülen bağışıklık sisteminin yaptığı bir hastalık olduğunu tekrarlayan Özbek, “Primer SS’daki patogenez öbür otoimmun hastalıklardaki hastalık yapan rastgele bir mikroorganizma modellerine benzemektedir. Genetik olarak duyarlı şahıslarda, enfeksiyonlarla özellikle viral enfeksiyonlarla karşılaştığında daha çok salgı bezlerinde, daha az salgı dışı uzuv/sistemlerde hastalık görülür. Bu vaziyet zamanla kronik bir hale kazanç ve bulunduğu yerde zarara yol açarak muayenehane belirtilerin doğmasına yol açar. Sjögren Belirtisinin en sık görülen muayenehane belirtileri salgı bezi ile alakalıdır. Salgı yetmezliğine bağlı olarak ortaya çıkan hastalık göz, ağız, burun, cilt ve vajinal lokalizasyonlarda görülür. Salgı bezleri dışında değişik sıklıklarda sistemik belirtiler de ortaya çıkabilir. Adale-iskelet sistemi belirtileri yüzde 54-84 oranında ortaya çıkar” biçiminde konuştu.

Akciğer tutulumuna dikkat

Çoğunlukla adale iskelet sistemi tutulumu veya eklem sızısı biçiminde olduğunu belirten Özbek, “Radyolojik devirici farklılıklar görülmez fakat yakalanan eklem aralığında daralmaya yol açabilir. Sjögren Belirtili hastaların akciğer tutulumu da olabilir. Yüzde 40-50 olguda kuru öksürük görülebilir. Öksürük nedeni çoğunlukla soluk borusudaki trakea salgı bezlerinin çalışmamasıdır. Akciğer tutulumlu daha az sıklıkla ufak hava yolu hastalığı, bronşiektazi, bronşiolit, interstisyel akciğer hastalığı veya akciğer çeperi tutuluma bağlı olabilir. Rehabilitasyonu genel temkinler, tropikal ilaçlar, salgıyı artırmaya müteveccih ilaçlar ve esas tesirli ilaçlardır. Ananesel esas tesirli ilaçların beceriksiz olduğu gidişatlarda hastalarda biyolojik casuslar gündeme gelmektedir” diye konuştu.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı