Sağlık

Hareket ederek böbrek taşınızı düşürün

Hareket ederek böbrek taşınızı düşürün

Böbrek taşı rahatsızlığına derman arayanlar; şifalı sulardan bazı ‘büyülü’ karışımlara varıncaya kadar, palavra-yanlış bir hayli seçenek rehabilitasyon yöntemine müracaat etebiliyor. Hatta çağdaş tıbbın olası kıldığı tüm rehabilitasyon usullerini göz arkasını edip, böbrek taşının kendiliğinden düşmesini bekleyen hastalar dahi var. Ancak bu tip gidişatlarda teknolojinin imkânlarından faydalanmak ve böbrek taşlarının rehabilitasyonunda bir hayli seçenek rehabilitasyon alternatifini değerlendirmek en geçerli usul olarak ortaya çıkıyor. Medical Park Fatih Hastanesi’nden Op. Dr. Aytan Kar, böbrek taşı rehabilitasyonuna müteveccih yaklaşımları ve hastalığın ortaya çıkış sebeplerini şu biçimde anlatıyor:

Türkiye’de böbrek taşı görülme oranı yüzde 13

Böbrek taşları en sık görülen böbrek rahatsızlıklarından biri. Erkeklerin yüzde 10’u ve bayanların yüzde 3’ü yaşamlarının bir yarıyılında böbrek taşı meseleyi ile yüzleşiyor. Bunların birçoğunda da, tekerrür taş gelişimi olasılığı yüksek olduğu için hastalık yineleyici bir hâl alabilir. Böbrek taşı sıcak abuhavaya sahip ve su içme alışkanlıklarının makûs olduğu Ortadoğu ülkelerinde, Hindistan’da ve ne yazık ki ülkemizde çok yüksek oranlarda görülüyor. Bu mevzuda yapılmış aktüel çalışmalara göre ülkemizde her 100 insanın 13’ünde böbrek taşı oluşuyor.

Kronik bağırsak hastaları böbrek taşına neden olabilir

Birinci derecede akrabasında böbrek taşı olanlarda böbrek taşı tehlikeyi fazladır. Genetik yatkınlıktan sonra böbrek taşı yaradılışında en ehemmiyetli neden beslenme alışkanlığıdır. Az su içenlerin bu rahatsızlığa tutulma tehlikeyi daha fazladır. Ayrıca böbrekteki idrar çıkış deliğinin doğuştan dar olması gibi yapısal gidişatlar, idrar akımında duraksamalara yol açabileceği için çökelmelere ve taş yaradılışına neden olabilir. Bunlara ek olarak ailevi, başka bir deyişle genetik irsiyetle idrar bileşenlerinde doğuştan anormallikler olabilmekte ve bu gidişat da taş yaradılış olasılığını arttırmaktadır.İdrar yolu enfeksiyonları, börekler ve üreterlerin sahip olduğu anatomik bozukluklar böbrek taşlarına neden olabilir. Kronik ishal ya da kronik kabızlık gibi bağırsak hastalıklarına sahip şahıslarda böbrek taşı görülme oranı daha fazladır. Bazı kanser hastalıkları da böbrek taşına neden olabilir. Böbrek taşları en çok 30’lu yaşlarda ortaya çıkar ve erkeklerde bayanlara mukayeseyle 2-3 kat daha fazla görülür.

Hastalığın yineleme ihtimali yüksek

Bir kere böbrek taşı meseleyi yaşandığı zaman, rahatsızlığın yineleme tehlikeyi yüzde 50’dir. Bir de yüzde 10’luk bir kısım var ki bu hastalar her sene taş düşürür. Taş bulunan bir sistem tamamen arınılsa dahi hastalığın doğası gereği sistem tekerrür taş üretebilir. Bu sebeple taşları arınmak çok ehemmiyetli olsa dahi, gerçek ehemmiyetli olan aynı hastanın 3 sene içinde aynı sızı ve sancılarla karşı karşıya kalmasını yasaklamaktır. Bu sebeple işlemlerden sonra yapılan idrar ve kan tahlilleriyle sürecin hakimiyeti çok ehemmiyetlidir. Tüm testlerin ardından hastanın vaziyetine özel hür ve yasak gıdalar listesi oluşturulur.

Bol su iç ve hareket et

Böbreklerden mesaneye kadar olan idrar yolunun çapı genellikle 1-2 mm ortamındadır ve 3-4 mm’ye kadar esneyebilir. Taş 4 mm’den minikse sızı kesici ve idrar yollarını genişletici rehabilitasyonlar uygulanması taşın kendiliğinden düşmesine neden olabilir. Rehabilitasyona destekçi olarak; sıcak su uygulamaları sıcak banyo, sauna, sıcak su torbası, vs., bol su içilmesi ve bol hareket edilmesi önerilir. Ancak tüm bunlara karşın taş yüzeyi deniz kestanesi gibi çıkıntılıysa veya üreter denilen böbrek borusunda doğuştan bir darlık mevzubahisiyse taşın düşme olasılığı çok düşüktür.Daha evvelden çok kere küçük taşlar düşürmüş hastalarda böbrek borusunda fibrozis dediğimiz daralma olabilir. Bu gidişatta bu hastaların da taş düşürme olasılığı oldukça düşecektir.

Bilimsel olmayan rehabilitasyon usulleri hekime sorulmalı

Bazı böbrek taşı meseleyi yaşayan hastalar rastgele bir bilimsel reeli yansıtmayan bazı teklifleri sınayarak rehabilitasyon olabileceğine inanıyor. Şifalı olarak adlandırılan sular, kestane kabuğu suyu, yoğurt üst kısmının suyu, balık gözünün ile limon suyu karşımı gibi enteresan şeylerden medet umuyorlar. İlke olarak cebe ve sıhhate hasar vermeyen usullerin hastaları kırmamak açısından menetmiyoruz. Ancak yapılan her uygulama kesinlikle doktora danışılarak yapılmalı. Böbrek tıkanmasını takiben 1 hafta sonra böbrek idrar üretmeyi eksilttiği için hastaların sızıları eksiliyor ve ne yazık ki bu sızı eksilmesini uyguladıkları enteresan usullere bağlayabiliyorlar. Sızının eksilmesine bağlı olarak rehabilitasyonun geciktirilmesi böbreklerde fonksiyonel kayba neden olabilir. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber böbrek taşlarının rehabilitasyonunda bir hayli seçenek rehabilitasyon alternatifi ortaya çıktı. Geçmişte sarih cerrahi ile rehabilitasyon edilen böbrek taşları son senelerde büyüyen teknoloji paralel olarak daha basit rehabilitasyon edilebiliyor. Böbrek taşı meseleyi yaşayanlar rehabilitasyondan korkmamalı ve bilim dışı usulleri seçim etmemeli.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı