Sağlık

Dişler için en zararlı 10 besin

Dişler için en zararlı 10 besin

Sıhhatli dişlere sahip olmak için günde 2 kere dişleri fırçalamamız, diş ipi kullanmamız ve kumpaslı aralıklarla diş doktoru hakimiyetine gitmemiz gerektiğini anımsatan Bağcılar Hospitadent Diş Sağlık Kurumu Başhekimi Diş Doktoru Oğuz Kara, “Ancak bunun yanında hangi besinlerin dişlerimize ne kadar hasar verdiğini de öğrenmemiz gerekir. Özellikle dişler için en hasarlı ve uzak durulması gereken şey yiyecek ve meşrubatların içerisindeki asittir. Asit, besinlerin içinde direk bulunabileceği gibi aldığımız yiyeceklerdeki karbonhidratların ağızdaki bakteriler tarafından isyankarda dönüşmesiyle de oluşur. Dişlere en çok hasar veren karbonhidrat ve asit kapsayan besin ve meşrubatlardan olası olduğu kadar uzak durulması gerekmektedir” dedi.

Diş Doktoru Oğuz Karasağlıklı bir tebessüme sahip olmak için uzak durulması gereken 10 hasarlı yiyecek ve meşrubatı söyledi. İşte o yiyecekler:

Sigara: Diş ve diş etlerine hasar vererek ağız kokusuna neden olur.
Alkol: Tükürük ağızımızdaki plağın ve asidin tesirini eksiltecek ilk korunmamızdır. Bu surattan ağız kuruluğuna neden olacak her şey diş için hasarlıdır. Alkol de ağız kuruluğuna neden olacağı için kullanılmaması gereken bir içecektir.
Meyve Suları: PH’ı 7 den düşük olan besinler dişlere hasar verir. PH ‘I 2,5 olduğu için meyve suları da dişlere hasarlıdır.
Limon: PH’ı 2 olduğu için dişler için hasarlıdır.
Kola: En hasarlı meşrubatlardan biridir. Zira hem fosforik asit hem şeker hem de sitrik asit içerir.
Enerji meşrubatı: Sitrik asit ve şeker kapsadıklarından dolayı dişler için hasarlıdır.
Yapışık besinler lokum, jeli bon vb. : Tatlı şekerlemelerden daha hasarlıdır. Zira daha fazla şeker verirler ve aynı zamanda sitrik asit içerirler.
Kuru meyve: Kuru meyveler karbonhidrat ihtiva eder. Aynı zamanda kuru meyveler yapışık olduklarından ağız içinde daha uzun zaman kalır. Devamlı kuru meyve yiyip dişlerinizi fırçalamamanız dişlerinizin çürümesine neden olur.
Buz: Buz çiğnemek iyi bir fikir değildir. Buz çok serttir. Şayet daha önceki büyük dolgularınız varsa buz yediğiniz zaman çok basit bir biçimde dişleriniz kırılabilir. Soğuk aynı zamanda dişlerinizin kamaşmasına neden olur.
Beyaz ekmek: Tükürükte bulunan amiloz enzimi karbonhidratları şekere çeviren enzimdir. Fakat şekeri hasarlı kılan şey ağızdaki bakterilerin şekeri yemesi ve asit ortaya çıkarmasıdır. Şayet ağızda hiç plak yoksa şekeri isyankarda çevirecek ve diş çürüğü oluşturacak bir şey de yoktur.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı