Sağlık

Boğaz ağrısını geçirmek için 12 uzman önerisi

Boğaz ağrısını geçirmek için 12 uzman önerisi

Boğaz sızısı ile tahrişin neden olduğu; yutkunma, yeme ve konuşma eforluğu hayat niteliğini ehemmiyetli miktarda düşürüyor. Ancak uzmanlara göre üst solunum yolu enfeksiyonu sebebi ile büyüyen boğaz sızısından korunmak çok da güç değil!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrah Turunç, boğaz sızısını geçirmek için 12 teklifte bulundu.

1. Tuzlu ve karbonatlı gargara yapın

Tuz ve karbonat boğazı arınıyor ve mikroplardan temizletiyor. Bir su kadehi ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ilave edip karıştırarak hazırlayacağınız gargarayı dişlerinizi fırçaladıktan sonra uygulayarak hem ağız içerisindeki mikropları ehemmiyetli miktarda eksiltebilir, hem de boğazınızı yumuşatabilirsiniz. Ancak hazırladığınız karışımı ağız içinde yalnızca çalkalamak yerine, kesinlikle başınızı geriye doğru yatırarak gargara yapmalısınız. Bu biçimde karışımı tam boğaz bölgesine uygulamış olacaksınız. Gargara yaptıktan sonra karışımı yutmamaya ve kesinlikle tükürmeye de itina gösterin.

2. Bal, limon ve zencefilin eforundan yararlanın

Konutunuzdaki malzemelerle hazırlayabileceğiniz kolay bir karışımla da boğaz sızısından kurtulabilirsiniz. Balın boğazı yumuşatma özelliğinden, limonun antibakteriyel özelliğinin yanı gizeme içindeki C vitamininden ve toz zencefilin balgam söktürücü özelliğinden yararlanabilirsiniz. Birkaç kaşık bal ile yarım limonun suyunu, bir çay kaşığı toz zencefille karıştırıp, buna az ölçüde ılık su ilave edin. Elde ettiğiniz karışım boğaz sızısı için tesirli bir usul olacaktır.

3. Mentollü buğu banyosu yapın

Burun tıkanıklığı, geceleri ağzımızı açarak yatmamıza, bunun sonucunda da ağız kuruluğuna neden oluyor ve ağız içine havadan çok rakamda mikrobun girip yerleşmesine sanki davetiye çıkarıyor. Uyumadan evvel alacağınız sıcak bir duş sizi hem hafifletecek, hem de burun tıkanıklığını gidererek havayollarınızın açılmasına dayanakçı olacaktır. Mentollü buğu banyosu da burun tıkanıklığını gidermeye dayanakçı oluyor. Ayrıca gargara yapmak için kullanabileceğiniz tuzlu-karbonatlı karışımı burun tıkanıklığını gidermek için burun pakliğinde de kullanabilirsiniz.

4. Ihlamur ve adaçayı için

Boğazdaki tahrişi giderme özelliği ile öğrenilen nebatlar ıhlamur ile adaçayı, boğaz sızısı sürüklediğiniz yarıyılda tesirli oluyor. Ayrıca ekinezya da bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek bedeninizin enfeksiyonlara karşı mukavemetini artırıyor. Bunlarla hazırlayacağınız nebat çayları boğaz sızınızı gidermede tesirli olacaktır.

5. Bol bol ılık su için

Bol bol su harcamak bedenin, dolayısıyla havayollarının nemli kalmasını sağlıyor. Bu sayede de ağız kuruluğunu önlüyor, boğazdaki tahrişi eksiltiyor, varsa mukusun daha basit çözünmesine dayanakçı oluyor. Günde en az 1.5-2 litre su içmeyi umursamama etmeyin. Suyu ılık olarak, başka bir deyişle oda sıcaklığında iken içmeye de itina gösterin, zira buzdolabında beklemiş soğuk su da boğazdaki tahrişi çoğaldırabiliyor.

6. Yiyeceklerinizi ılık harcayın

Fazla soğuk ya da sıcak meşrubatlar boğazdaki tahrişi çoğaldırabiliyor, bu sebeple gıda ve meşrubatlarınızı kesinlikle ılık olarak harcamaya dikkat edin. Boğazınızın ileri derecede sızılı, şiş ve irinli olduğu gidişatlarda yumuşak kıvamlı, pilav ya da püre stilinde besinlerin çiğnemeniz ve yutmanız daha basit olacağı için bu çeşit besinleri seçim etmenizde fayda var.

7. Sigaradan ve sigara dumanından uzak durun

Sigara içmek solunum yollarını hem tahriş ediyor, hem de dış faktörlere karşı korunmasız vazgeçiyor. Yalnızca sigara içiyor olmak dahi, rastgele bir enfeksiyon olmaksızın boğazda sızı, tahriş ve öksürüğe neden olabiliyor. Sigara haricinde, puro, pipo, nargile, hatta bunların dumanına pasif olarak maruz kalmak da havayollarını tahriş ediyor, iyileşmeyi geciktiriyor. Bu surattan sigara içmeyin ve sigara dumanından uzak durmaya dikkat edin.

8. Kaloriferlerin üzerine bir kap su koyun

Soğuk kış aylarında konutların ısıtılması sebebiyle civardaki nem çok eksiliyor ve solunan kuru hava boğazda tahrişe yol açabiliyor. Bunu önlemek için kaloriferlerin üzerine içi su dolu kaplar veya ıslak havlular koyarak bulunduğunuz etrafı nemli hale getirebilirsiniz.

9. Yüksek sesle konuşmayın

Yüksek sesle konuşmak ve özellikle haykırmak, boğazda tahrişe ve ses tellerinde yaralanmaya bağlı ses kısıklığına yol açabiliyor. Bu surattan özellikle soğuk havalarda sesinizi kullanırken daha dikkatli olmalısınız.

10. Mübalağalı öğünlerden kaçının

Boğaz sızısının arkasında uyuyan ve genellikle gözden kaçan sebeplerden biri de reflü, başka bir deyişle mide özsuyunun ağza gelerek geçtiği yollarda isyankarda bağlı tahrişe neden olması. Reflüyü yasaklamak için uyuma saatinizden en az 3 saat evvel yeme içmeyi vazgeçmeli, özellikle akşam yemeğinde mübalağalı öğünlerden sakınmalı ve mide asidini artırarak reflüye neden olabilecek, çay-kahve ve asitli meşrubatlardan uzak durmalısınız. Ayrıca yükseltilmiş yastık ile yatmaktan da fayda görebilirsiniz

11. Şuursuz ilaç kullanmayın

Hemen herkesin evinde bir ecza dolabı ve o dolapta daha evvelden kalma cinsli cinsli ilaçlar bulunuyor. Bu gibi gidişatlarda bazen şuursuzca bu ilaçları kullanmaya yönelebiliyoruz. Ancak kolay gibi görünen bir nebatsal pastilin dahi içinde şeker bulunabileceğini ve bunun diyabeti olanlara hasar verebileceğini unutmayın. Hele ki antibiyotik cinsi ilaçları kesinlikle hekim hakimiyetinde, gereken dozda ve ölçüde kullanmalısınız. Ayrıca kullanmadan evvel tam ilaçların son kullanma tarihini hakimiyet etmeyi umursamama etmeyin.

12. Bir haftadan uzun sürdüyse hekime gidin

Ateş yüksekliği, halsizlik ve yaygın beden sızısı, şiddetli öksürük, sarı-yeşil renkte balgam meseleniz varsa ve boğaz sızınız 1 haftadan uzun sürüyorsa kesinlikle hekime müracaat etmeniz gerekiyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı