Sağlık

Ayrık diş tedavisinde etkili yöntemler

Ayrık diş tedavisinde etkili yöntemler

Dişler, insan suratında ilk olarak göz çarpan yapılardır. Dişlerin yapısı ve rengi, karakteriniz ve statünüz hakkında bilgi verir.

Dişlerin ayrık olması, bireyde muhtelif negatif tesirlere neden olur. Bazı insanlar dişlerinin ayrık olmasından rastgele bir rahatsız dinlemezken, bazı insanlar ayrık diş nedeniyle gülmeye bile çekinebilirler. Fakat diş teknolojilerinin büyümesi sayesinde ayrık dişler oldukça basit biçimde rehabilitasyon edilebilmektedir. Eğer ayrık diş, sadece ön dişlerde ise bu meseleyi düzenlemek için muhtelif usuller mevcuttur. Ancak dişlerdeki ayrıklıklar daha geniş bir diş sahasına dağılmış ise rehabilitasyonu, ortodontik rehabilitasyon ile yapılabilmektedir.

Diş Doktoru Arzu Yalnız Zogun, ayrık diş rehabilitasyonu hakkında bilgi verdi.

Diş ayrıklıklarının oluşma nedenleri

– Dişler bayağı ebatta olsa dahi, çene geniş ise diş ayrıklıkları görülebilir.

– Çene bayağı ebatta ise ancak dişler minik ise diş ayrıklıkları alana gelebilir.

– Çene geniş ise ancak dişler minik ise diş ayrıklıkları alana gelebilir.

– Geçirilen dişeti operasyonları nedeniyle dişlerde ayrıklık alana gelebilir.

Diş ayrıklıklarını kapatma usulleri

– Ortodontik rehabilitasyon sayesinde dişler arasındaki aralıkları kapatmak muhtemeldir.

– Işıklı dolgular aracılığı ile dişler arasında bulunan aralıkları kapatmak muhtemeldir.

– Porselen laminalar sayesinde diş aralıkları kapatılabilir.

Laminalar ile ayrık rehabilitasyonu

Dişlerde yer alan boşluklar, ön suratlarına oldukça ince porselen yapraklar uygulanarak kapatılabilmektedir. Lamina rehabilitasyonu ise dişlerdeki renk ve biçim bozuklukları da giderilebilir. Fakat lamina uygulamaları, oldukça tecrübe gerektiren rehabilitasyonlardır. Bu nedenle emin diş doktorlarına yaptırmak gerekir. Lamina porselenler teknik bakımdan oldukça avantajlı usuller olsa da, maliyet açısından öbür usullerden azıcık daha pahalıdır.

Laminalar oldukça duyarlı bir teknik ile üretilmiştir ve diş dokusu ile oldukça yüksek geçim sağlama özelliğine sahiptir. Bu sayede ayrık olan dişleri düzenlemek için oldukça galibiyetli bir usul olarak kabul edilir. Lamina rehabilitasyonunda, dişlere müdahale azdır. Kimi zaman dişlere müdahale yapılmasına gerek kalmaz ve sadece dişin miktarı alınır. Ardından, laboratuarda porselen dişler hazırlanır. Porselen laminaların ışık iletkenlik özelliği vardır. Bu sayede de dişe natürel bir görünüm kazandırır.

Bonding rehabilitasyonları

Bonding uygulamaları, gözetici diş doktorluğu alanında kullanılan bir usuldür. Uygulaması oldukça basittir. Diş çürüklerinin rehabilitasyonunda kullanılan kompozit dolgular, dişlerin uzamasını ya da enine genişlemesi sağlar. Bunun dışında bonding uygulamaları ile dişlerde bulunan ayrıklarının kapatılması da muhtemeldir. Diş rengi ile geçim gösterecek kompozit malzemeler kullanılır.

Eğer diş için değişik rastgele bir müdahaleye lüzum dinlenmiyor ise, dolgu yapılacak alan pürüzsüz hale getirilir ve dişteki tabakaların üzerine uygulanır. Ardından ışık aracılığı ile değişmezleştirilir. Operasyon bitirildikten sonra pürüzler onarılır ve cila yapılır. Uygulanan operasyon süresi ise 30 dakikadır.

Bonding rehabilitasyonu her yaştan ferde uygulanabilir.

Diş teli

Diş telleri, diş, çene yapı ve biçim bozukluklarına sahip çocuklara uygulanan bir usul olarak düşünülür. Ancak diş teli her yaş içim uygun bir rehabilitasyondur. Günümüzde transparan diş teli alternatifi ile iş yaşamında bile rahatlıkla kullanılabilir. Diş telleri, kumpassız ve eğri diş yapılarında oldukça galibiyetli bir rehabilitasyon usulüdür.

Diş telleri, diş ve çene gidişatına göre 1 ya da 2 sene ağızda kalırlar. Bu müddetin kısalması ya da uzaması, diş telini takan hastaya bağlıdır. Eğer diş teline doğru bakılıyor ve rehabilitasyon aksatılmıyor ise, tellerin kısa zamanda çıkması muhtemeldir. Ancak bütün tersi mevzubahisi olur ise, diş telleri 2 yıldan fazla kalabilir.

Diş tellerinin sıhhat açısından rastgele bir hasarı yoktur. Erişkinlerin de kullanması öneri edilen bir usuldür. Dişlerdeki mevcut biçim bozukluklarının onarılmasındaki en tesirli rehabilitasyon usulü, diş telleridir. Rastgele bir kemik hastalığı bulunmayan her fert, diş teli taktırabilir.

Diş teli rehabilitasyonunda alt ve üst yaş hududu bulunur mu?

Ayrık diş meseleyi olan her yaştaki şahsa diş teli uygulaması yapılabilir. Bu rehabilitasyonun alt ya da üst yaş hududu bulunmaz. Diş teli takılmasına mani teşkil edebilecek rastgele bir sıhhat meseleyi bulunmayan her birey diş teli tedavisinden faydalanabilir.

Diş tellerinin rastgele bir yan tesiri yoktur.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı