Sağlık

Sinir sıkışmasını önemseyin

Sinir sıkışmasını önemseyin

Anlaşma, hissizlik, karıncalanma ve iğne batması hissi… Tüm bu bulgular bedendeki asap sıkışmalarını işaret ediyor. Millet arasında sık görülen asap sıkışmaları çoğu zaman hekime sorulmadan, günü birlik rehabilitasyonlarla geçiştiriliyor. Oysa umursanmayan bu bulgular, ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Memorial Antalya Sağlık Kurumu Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Murat Baloğlu, asap sıkışmalarının sebepleri ve rehabilitasyonu hakkında bilgi verdi.

Parmaklarda anlaşma ve karıncalanma varsa dikkat

Asap sıkışmaları sıklıkla ellerde, el bileğinde, dirsekte, boyun ve omuz bölgelerinde olur. El bileğinden geçen bir kanalda oluşan asap sıkışması, parmaklarda anlaşma, karıncalanma, iğne batması stilinde şikayetlere yol açar. Bu vaziyet “karpal tünel belirtiyi” olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca boyun fıtıkları mevzusunda da dikkatli olunmalıdır. Bir hastada hem boyun fıtığı olup hem de el bilekte ya da dirsekte asap sıkışması görülebilir. Boyun fıtığı rehabilitasyon edilirken öbür mesele ilerleyip, hasta için tehlike oluşturabilir.

Rehabilitasyon ertelenirse felç tehlikeyi çoğalıyor

Asap sıkışması şikayetleri 7-10 gün sürebilir ancak 3 haftadan uzun sürüyorsa bunun sebebi kesinlikle incelenmelidir. Asap sıkışmalarında erken tanı ehemmiyet taşır. Geçiştirilen ve umursanmayan asap sıkışmalarına doğru zamanda müdahale edilmezse adale atrofisi büyür. Adale atrofisi büyümesi vaziyetinde; asap o bölgedeki çalışmasını artık minimalize etmiş, dolayısıyla ihtar gelmediği için de adale erimesi başlamıştır. Adale erimesi, eklem ve koldaki adalelerin işlevin eksilmesi anlamına gelmektedir. Bu eforsuzluk kısmi felce kadar ilerleyebilir. Felç hali mevzubahisi olduğunda da hasta rehabilitasyona gelse dahi yapılacak cerrahi müdahaleler ve medikal rehabilitasyonlar hudutlu kalacaktır.

Hafiflemek için ellerinizi havaya kaldırın

Asap sıkışması meseleyi olan bireyler kendilerini gevşetmek için ellerini yukarıyada yakalamalıdır. Burada emel venöz denilen kan mutasyonunu eksiltmektir. Eller alta vazgeçildiğinde kan alta yönelir, bu da şikayetleri artırır. El bileklerini ve parmakları pompa stilinde açıp kapatmak kanı yukarıya doğru pompalayacağı için birey gevşeyecektir. Gün içinde takribî 15-20 dakika bu hareket yapılmalıdır. Sabit bir pozisyonda durmak yerine hareket edilmelidir. Dolaşımı artırmak hem gevşetir hem de adalelerin çalışmasını sağlar.

Kapalı cerrahi sayesinde süratli iyileşme

Asap sıkışmaları, hafif, orta ve ağır şiddette derecelendirilir. Hafif ve orta şiddette genellikle ilk adım egzersiz ve medikal rehabilitasyondur. Ameliyat her zaman en son alternatiftir. Ancak lüzumlu vaziyetlerde uygulanır ve kapalı cerrahi seçim edilir. Yaş grubu ayırt etmeksizin her yaş grubuna uygulanabilen kapalı cerrahi, hasta konforu açısından büyük ehemmiyet taşır. Kapalı cerrahide, 1 cm’lik ufak kesilerle asap sıkışmalarına müdahale edilmektedir. Bir hazırlık düzeyi yoktur; hastaya anestezi uygulanmaz. Operasyon, uygulanan bölgeye göre değişmekle beraber takribî 30 dakika devam ettir. Genelde operasyon sonrası hastaların dinlenmesi ve 3 gün sonra işe dönmesi öneri edilir. Karmaşıklık tehlikeyi çok azdır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı