Sağlık

Son yılların en ölümcül virüsü: Grip

Son yılların en ölümcül virüsü: Grip

Kuş gribi, domuz gribi ve at gribi derken seneler içinde grip virüsü değişik biçimlerde karşımıza çıktı. Özellikle 2000’li senelerin başından bu yana kış aylarını fobiyle geçirmemize neden oluyor. Bu fobi yersiz değil. Çünkü her sene dünya genelinde vasati 400 bin birey grip sebebiyle yaşamını kaybediyor. Öyle ki, Amerikan Hastalık Hakimiyet Merkezi Ekim ayından bu yana yalnızca Amerika’da 7 milyona yakın bireyin gribe tutulduğunu ve bunların takribî 3 bininin gribe bağlı semptomlar sebebiyle yaşamını kaybettiğine söyledi. Her kış grip olmak kimileri için sıradan bir gidişat olsa da bu sene işlerin değişik izlediğini söyleyen Doç. Dr. Halit Yerebakan, grip hakkında bilgiler verdi.

Gribi tanıyın

Soğuk algınlığı ile karıştırılan gribin genellikle şiddetli bir biçimde ortaya çıktığını söyleyen Yerebakan, “Yüksek ateş, adale sızıları, burunda akıntı veya tıkanıklık, boğaz sızısı, öksürük, titreme terleme, baş sızısı ve bitkinlik gibi bulguların bir kısmı veya tamamı gribe tutulmuş bireylerde görülebilir. Sıhhatli insanlar genellikle virüs geçtikten sonra bu bulgulardan kurtulur. Ancak karmaşıklık tehlikeyi yüksek olanlar için vefata neden olabilecek neticeler ortaya çıkabilir. Sinüs ve kulak enfeksiyonları, zatürre, bronşit, astım krizleri ile kalp, beyin veya adale dokuları cerahati, çoklu uzuv yetmezliği ve kalp hastalığı gibi vaziyetlerin makûslaşması grip virüsünün tetikleyebileceği gidişatlardan. Şayet rastgele bir hastalığınız varsa ve grip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, kesinlikle bir hekime müracaat etmenizde fayda var.” ifadelerini kullandı. Özellikle üç günden fazla süren yüksek ateş, soluk almada güçlük, göğüs sızısı, devamlı öksürük, fazla balgam ve baş dönmesi gibi bulgular görmeniz halinde hekime görünmek için hiç zaman kaybedilmemesi mevzusunda da ihtarlarda bulundu.

Grip aşısı için geç değil

Söylenen sayılarla bu grip sezonunun çok da iyi haberlerle geçmeyeceğini söyleyen Doç. Dr. Halit Yerebakan, “Ülkemizde de grip virüsü sebebiyle sağlık kurumuna müracaat rakamında büyük bir çoğalış yaşanıyor. Şayet hala grip aşısı yaptırmadıysanız çok geç değil. Bir öngörüye göre Ocak ve Şubat aylarında da salgınlar şiddetli bir biçimde devam edecek. Grip virüsleri devamlı olarak değişiyor. O surattan geçmişte geçirdiğiniz grip ile tekerrür yaşayacağınız grip aynı özelliklerde olmayabilir. Bu kez değişik ve istenmeyen vaziyetlerle karşılaşabilirsiniz.” dedi.

Grip virüsüne karşı korunmasız gruplar

– 0-4 yaş arası çocuklar

– 65 yaş üstü erişkinler

– Huzurevi veya bakım merkezi gibi kuruluşlarda yaşayanlar

– Hamile veya yeni doğum yapmış bayanlar

– Bağışıklık sistemi cılız olanlar

– Kronik bir hastalığı olanlar

– Fazla kilolu olanlar

Hastalarla dolu bir konutta sıhhatli kalmak için

– Kendinizi gözetmeye grip aşısı olarak başlayın.

– Kullandığınız eşyaları kimseyle paylaşmayın. Özellikle, kadeh, mutfak eşyaları, diş fırçası vb.

– Paylaşmak zorunda olduğunuz eşyaları arının. Havlu, uzaktan kumanda, elektronik eşyalar, kapı kolları, oyuncaklar vb.

– Kumpaslı ve doğru biçimde ellerinizi yıkayın.

– Ellerinizi ağız, burun ve göz etrafına değdirmeyin. Konutunuzda hasta biri varsa paklik yaparken eldiven giyin.

– Ellerinize dezenfektan uygulayın.

– Konutunuzu havalandırmayı umursamama etmeyin.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı