Sağlık

Yeme bozukluğu ergenlik döneminde başlıyor

Yeme bozukluğu ergenlik döneminde başlıyor

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, ergenlik yarıyılında ortaya çıkan yeme bozukluklarının temkin alınmazsa şahsın yaşamını negatif etkileyeceğini ve ehemmiyetli sıhhat meselelerine yol açabileceğini söyledi. Prof.Dr. Aslıhan Dönmez, şu bilgileri verdi:

Beslenme tutumunda görülen bozukluklarla izleyen hastalıklara yeme bozukluğu denir. Yeme bozukluğu başlığı altında iki esas bozukluk vardır: Anoreksiya nervozada günlük alınan kaloride keskin kısıtlama yapma, kilo almaktan fazla korkma ve cılız olduğu halde kendini kilolu görme beden likeni bozukluğu mevzubahisidir. Bulimiya nervozada ise tıkınma ve çıkarma kusarak, idrar sökücü ve laksatif ilaç kullanarak, fazla egzersiz yaparak saldırıları vardır.

Fiziksel ve ruhsal farklılar tesirli oluyor

Yeme bozukluğu çoğunlukla ergenlik yarıyılında başlar. Bunun en ehemmiyetli sebebi ergenlik yarıyılında alana gelen fiziksel ve ruhsal farklılıklardır. Bedenin değişiyor olması ve yağlanmanın çoğalışı ehemmiyetli bir tetikleyici etmendir. Sosyal alanda kabul edilmek ve sevilmek bir ergen için giderek daha ehemmiyetli olmaya başlar ve fiziksel görünüm bunun ehemmiyetli bir tanımlayıcısı haline kazanç. Bu yarıyıl dost etrafından görünüm veya kiloyla alakalı bir tenkit almak yeme bozukluğunu tetikleyebilir.

Bu farklılıklara dikkat

Ergenlik yarıyılındaki yeme bozukluğunun bazı bulgularına dikkat sürükleyen Prof. Dr. Aslıhan Dönmez, şunları söyledi:

“Yemekler hakkında saplantılı bir hale gelmek, kilo ve görünümle alakalı fazla uğraşlara başlamak, çok sıkı perhizler yapmak, tuvalette uzun zamanlar kalmak, besin gizlemek, saplantılı bir biçimde kalori saymaya başlamak, saatler süren spor etkinliklerinde bulunmak, özellikle yedikleri mevzusunda palavra söylemeye başlamak yeme bozukluğu göstergeleri olabilir. Ayrıca akademik galibiyetin düşmesi, sosyal ilişkilerde bozulma, odadan dışarı çıkmamak, hiddette çoğalış, içe kapanmak gibi genel bulgular da ortaya çıkabilir.”

Yeme bozukluğunun rehabilitasyonu var mıdır?

Yeme bozukluğu rehabilitasyonunda psikoterapi usulleri ve psikiyatrik ilaçlar kullanılır. Hastalığın ilerlemiş olduğu hadiselerde bir zaman sağlık kurumuna yatırmak gerekebilir. Rehabilitasyonun en ehemmiyetli evresi hastayı rehabilitasyon olmaya ikna etmektir. Zira hastalar rehabilitasyonla fazla bir kilo alacaklarından korkarak rehabilitasyona müracaat etmekte gönülsüz davranabilirler.

Çocuğumda yeme bozukluğu olduğunu düşünüyorum, ne yapabilirim?

Prof.Dr. Aslıhan Dönmez, anne ve babalara şu önerilerde bulundu:

Onu sorgulamayı vazgeçin: Ne yediğini, çıkarıp çıkarmadığını sorgulanmayı vazgeçin. Sorgulama tavrınız onun kendini daha fazla baskı altında sezmesine ve bu tutumları artırmasına neden olacaktır. Üstelik palavra söylemesini de artıracaktır. Onu yargılamayın: Bazı aileler yeme bozukluğunun bir “şımarıklık” göstergesi olduğunu düşünerek hastayı yargılarlar. Unutmayın ki yeme bozukluğu rehabilitasyon gerektiren bir psikiyatrik hastalıktır, şımarıklıkla bir alakası yoktur.

Fazla müdahaleci davranmayın: Bazı ergenler için yeme bozukluğu yaşamından kendi hakimiyeti altında yakalayabildiği tek alan, bir serbestlik gayreti olabilir.

Ona kilo aldırmaya çalışmayın: Unutmayın ki yaşamda en korktuğu şey kilo almak. Zira buna bir başlarsa durduramayacağını düşünüyor. Bu sebeple ona güçle yüksek kalorili bir şeyler yedirmeye çalışmayın.

Onu rehabilitasyona ikna etmeye çalışın: Fakat bunu yaparken zorlayıcı bir tavır içerisinde olmayın. Güçle götüreceğiniz rehabilitasyondan fayda görmeyecektir. Bunun yerine onunla soğukkanlı bir biçimde konuşun, onunla alakalı endişelerinizi dile getirin ve rehabilitasyona müracaat etme mevzusunda cesaretlendirin.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı