Sağlık

Yaşam kalitesini düşüren diyabet ile ilgili bilmeniz gerekenler

Yaşam kalitesini düşüren diyabet ile ilgili bilmeniz gerekenler

Dünya üzerinde en çok görülen hastalıkların başında gelen ve rehabilitasyon edilmediğinde veya rehabilitasyona geç başlandığında bedenin tüm uzuvlarına hasar veren diyabetle alakalı merak edilenleri Sağlık Kurumu Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Gündüz anlattı…

Sayılar erişkin popülasyonun sıhhatiyle alakalı alarm veriyor

PURE Potansiyel Şehirsel Kırsal Bölgesel Epidemiyoloji bilgilerine göre erişkin popülasyonu 53 milyon olan ülkemizde 8 milyon Tip 2 diyabet, 15 milyon diyabet adayı, 26 milyon hipertansiyon hastası, 10 milyon kadar rehabilitasyon gerektiren kolesterol yüksekliği problemi yaşayan birey, 18 milyon ortamında obez, 20 milyon ortamında ise fazla kilolu fert yaşıyor. Bu sayılara bakıldığında erişkin popülasyonun yarıya yakını ciddi sıhhat problemleriyle karşı karşıya… En ehemmiyetlisi bu sıhhat meselelerinin hepsi ilişkili ve birbirine taban hazırlayan hastalıklar…

Diyabet kronik hastalıkların açılış kapısıdır

Diyabet sanıldığı gibi yalnızca tek bir uzvu etkilemez. Kronikleşip yaşamı ciddi anlamda negatif etkileyerek hayat niteliğini eksiltecek sıhhat problemlerine de taban hazırlar. Bunlar;

• Kalp krizi, kalp beceriksizliği, beyin kanaması, inme gibi kalp damar sistemi hastalıkları,

• Kronik böbrek yetmezliği,

• Âmâlığa yol açabilecek retinopati,

• Diyabet kaynaklı iyileşmeyen yaralar,

• Nöropati diyabetin neden olduğu asap kayıpları gibi hastalıklardır.

Bu hastalıklar bireyin hayat vaktinin yanı gizeme hayat niteliğini de ciddi miktarda eksiltmekte, hastalığın vücutsal yükünün yanında ekonomik yükünü de artırmaktadır.

Hem hayatı kısaltıyor hem niteliğini düşürüyor

Yapılan son araştırmalar Tip 1 diyabetin hayat vaktini sıradana göre 20 sene; Tip 2 diyabetin ise 10 sene daha kısalttığını; ayrıca diyabet hastası olan erkeklerin hayat vaktinin vasati 8-12 sene; bayanların ise 14-18 sene kısaldığını göstermiştir. 40 yaşından sonra diyabet tanısı konulan erkeklerde hayat süresi 11,6 sene kısalırken hayat niteliği de 18,6 sene düşmekte; bayanlarda ise hayat süresi 14,3 sene kısalırken, nitelikli hayat süresi 22 sene eksilmektedir. Görüldüğü gibi diyabet insan ömrünü ciddi anlamda negatif etkileyen bir hastalıktır.

Diyabet rehabilitasyonunda erken tanı hayat niteliğini artırıyor

Tam hastalıklarda olduğu gibi diyabet hastalığının da erken tanısı ve en ehemmiyetlisi doğru rehabilitasyonu bireyin hayat süresi ve niteliğine artırır. Bu sebeple diyabetten öncelikle korunmak, gerektiğinde de modern, bilimsel esaslara dayalı rehabilitasyonlardan faydalanmak gerekir.

Diyabetin medikal rehabilitasyonunun yanı gizeme yoğun hayat şekli farklılığı da bireyin ehemmiyetli kazanımlar sağlar. Beslenmeyi tertip etme, kilo kaybı sağlama, yeterli egzersiz yapma ile diyabet tehlikenizi eksiltebilirsiniz. Özellikle Tip 2 diyabet baştan itibaren doğru rehabilitasyon edildiğinde öbür uzuvlar üzerindeki makûs tesirlerine bağlı ortaya çıkabilecek problemler eksiltilebilir.

Diyabet rehabilitasyonunda aktüel bilgileri takip eden doktor, diyabette beslenme mevzusunda uzmanlaşmış beslenme ve perhiz uzmanı, eğitim hemşiresi, sürecini öğrenen, rehabilitasyonu dikkate alarak kumpaslı hakimiyetlerini bakımsızlık etmeyen hasta, rehabilitasyonun galibiyetinde çok ehemmiyetlidir.

Arananlar:
https://www 1moda1kadin com/etiket/buyume-gelisme-sagligin-korunmasi-ve-gelistirilmesi-yasam-kalitesini-artirilmasi-icin-calisan-kisi/
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı