Güzellik

Ürün kullanmadan cildinize bakmanın 11 yolu

Ürün kullanmadan cildinize bakmanın 11 yolu

Cilt bakımı için tükettiğiniz paranın ve zamanın kölesi olmak istemiyorsanız, bu tekliflere kulak verin. Bedeninizin natürel işlevlerini sarihe çıkararak kalıcı bir cilt bakımı sağlayabilirsiniz. Buruşukluklardan egzamaya, sedef hastalığından cilt kanserine kadar cildinizi gözetecek ve onaracak usuller bu haberin içinde. Cildinize dikkat etkenin şişelenmemiş yollarını sizlerle paylaşıyoruz…

1. Güneşte zamanınızı sınırlayın

Evet, güneş kremi kullanın, ancak mahsul olmayan kısmı için: saklambaç oynama zamanı. Özellikle sarih derili insanların daha çok maruz kaldığı güneşin cilt ihtiyarlaması üzerindeki etkeni %90. Cilt kanseri yapan tesirleri ise oldukça ciddi oranlarda. Güneşin D vitamini gereksinimimizi karşılaması müzakereli bir mevzu olsa da, cilt üzerindeki tesirleri karşısında güneşte kalma müddetini sınırlamakta veya gölge olan yerlerde bulunmakta fayda var. Güneş gözlüğü kullanmak ise hem gözlerinizi güneş ışığından gözetmenize hem de göz etrafınızda oluşabilecek buruşuklukların önüne geçmenizi sağlayacaktır.

2. İpek yastık kılıflarını seçim edin

Yatarken her ne kadar farkında olmasanız da, yastık kılıflarınız suratınızdaki buruşukluklara neden olabilir. Pamuklu bir kumaş üzerinde cildiniz sıkışır ve izler oluşmaya başlar. Sabahları uyandığınızda suratınızdaki yastık izleri de buradan gelmektedir. İpek ya da saten bir kumaş üzerinde uyuduğunuz zaman ise, cildiniz yastık üzerinde kayacak ve mümkün buruşuklukları önleyecektir.

3. Bol su harcayın

Su içmenin cilde ne gibi bir bakım sağladığı mevzusunda kuşkularınız olabilir. Evet, su içmek cildinizi doğrudan ıslatmazken, dolaşım sisteminizin daha iyi çalışmasına dayanakçı olur. Böylece karaciğerde biriken zehirli maddelerin bedenden atılmasını sağlarken, kabarıklığı eksiltir ve böbrek işlevlerini iyi doğrultuda tesirler. Hatta sedef hastalığı ve egzama gibi cilt hastalıklarını iyileştirme tesiri de vardır.

4. Şeker tüketiminize dikkat edin

Cildinizin harcadığınız şeker ve karbonhidrat ölçüsüyle doğrudan ilişkisi vardır. Bedende bulunan fazla şeker insülin dalgalanmalarına neden olur. Bu dalgalanmayla beraber beden kendini gözetmek ismine bir enzim üretirken, cildinizin elastikliğini ve eforunu sağlayan kolajen liflerinin işlevini bozar. Yağ bezlerinin daha fazla çalışması anlamına da gelmektedir. Böylece cildinizde oluşacak iltihaplı sivilcelere taban hazırlamış olursunuz. Perhizinizi tertip ederek bakım mahsulü kullanmadan iltihaplı sivilcelerin önüne geçebilmek olası. Hem hakimiyetiniz de sağlamış olursunuz.

5. Suratınızla oynamaktan bırakın

Oluşan sivilce ve siyah noktaları sıkmak cildinizde kalıcı zararlar yaratmanıza neden olabilir. Ten altında bulunan iltihaplanmanın bunalarak dağılmasını ve yara izleri vazgeçmesini istemezsiniz. Ayrıca ellerinizin her yere değdiğini düşünürsek kesintisiz suratınıza değdiğinizde gözeneklerinizin siyahlıklarla dolmasını sağlamış olursunuz. Bu surattan suratınızla oynamak iyileştirmenin aksine daha makûs neticelerle karşılaşmanızı sağlar.

6. Suratınızı ılık suyla yıkayın

Suratınızı sıcak suyla yıkadığınızda, cildinizin sahip olduğu balmumuna eş kıvamdaki sebum yağ, eriyerek cildinizden sıyrılır. Bu da cildinizin natürel neminin kaybolması demektir. Cildiniz natürel nemini kaybedince daha fazla yağ üretmeye başlarken, sivilce yaradılışı başlar. Bu surattan suratınızı devirirken suyunuzun ılık olmasına dikkat edin.

7. Makyaj fırçalarınızı yıkayın

Makyaj fırçalarımızda bakteri, yağ, toz ve ter birikir. Kumpaslı olarak arınılmazsa, her makyaj uygulaması sırasında tüm afaki lekeler suratınıza bulaşır. Bu iltihaplanmaya, gözeneklerin tıkanmasına ve iltihaplı sivilceye neden olabilir. Makyaj fırçalarınızı haftalık olarak arınmak en iyi uygulamadır.

8. Stresi rejisörün yollarını bulun

Stresli veya kaygılı olduğumuzda, bedenimiz kortizol ismi verilen bir hormon salgılar. Bu hormon uçuş veya savaş tepkimizi aktive eder ki bu iyi bir şeydir!. Kesintisiz çoğalan kortizol seviyeleri, cildin nemi yakalama kabiliyetini eksilterek ve fazla yağ imalini teşvik ederek parıltımızı kaybetmemize neden olabilir.

Yüksek kortizol seviyeleri neticesinde; Kuruluk ve matlık, iltihaplı sivilce, ciltte yağlanma, buruşukluk, kızarıklık, egzama ve sedef gibi cilt hastalıkları görülebilir. Kaygılı sezdiğinizde, suratınızda kızarıklık veya şişlik görebilirsiniz. Bu, cildinizin yüzeyinin hemen altındaki çoğalan kan akışının bir neticeyidir.

9. Egzersiz yapmayı unutmayın

Hepimiz terin bedenden atılmasının şahane olduğunu öğreniyoruz. Terlemenin aynı zamanda cilde bazı bereketleri de var. Hareket ettiğinizde, tüm hücrelerinize oksijen ve gıda taşıyan kan dolaşımınızda çoğalış yaşanır. Spor sonrasında genellikle suratımıza bir canlılık kazanç. Bu yalnızca anlık bir parlaklık sağlamakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadede cildimizin kendini daha süratli onarmasına da dayanakçı olur. Egzersiz yapmanın bir öteki özelliği de stresi eksiltmeye ve dolayısıyla kortizol seviyelerini eksiltmeye dayanakçı olmasıdır.

10. Sigara dumanı çevresinde olmaktan kaçının

Sigara dumanında bulunan özgür radikaller, cilt yapısına hasar verir. Bu hadise ciltteki kolajen ve elastinin bölünmesiyle sonuçlanır. Aynı zamanda cildin lüzum dinlediği oksijen, vitamin ve gıda maddelerini harcayan kan damarlarını daraltır. Bu toksik duman, ağız ve yanak bölgelerinde siyah noktalara neden olabilir. Maruz kalınan bu duman zamanla ihtiyarlamaya, dehidrasyona, koyu halkalara, kırık kan damarlarına ve genel olarak mat görünümlü bir cilde yol açar.

11. Hoşluk uykusuna yatın

Bedenimiz yatarken dinlenmenin yanı gizeme hücreleri iyileştirir ve yeniler. Uyku, cildin renginin değişmesinden, cildin inceltilmesinden ve çatlaklardan mesul olan stres hormonu kortizolünü eksiltir. Uyku ayrıca buruşuklarla ve cilt kanseriyle savaşmak için bir antioksidan vazifeyi gören uyku hormonu melatonini de çoğaldırır. Suratımızdaki esnekliği ve parlaklığı sağlayan kolajenin en çok uyku esnasında üretildiğini de anımsatarak, kumpaslı bir uykunun cildimize kattıklarını unutmuyoruz.

Gizem Bozdağ

[email protected]

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı