Diyet

Sporcu beslenmesinde doğru bilinen yanlışlar

Sporcu beslenmesinde doğru bilinen yanlışlar

Son zamanlarda herkesin az çok bilgisinin olduğu sporcu beslenmesi yaşamımızda büyük bir ehemmiyete sahip oldu. Kumpaslı spor yapan; sporu bir hayat şekli haline getirenler kadar sedanter hayat stiline sahip şahısların da bu noktada doğru bildikleri yanlışlar, yetersizler olabiliyor. En ehemmiyetli sualler; “Spordan ne kadar evvel ne harcamalıyım? Egzersiz esnasında eforsuz kalmamak için hangi yiyecekleri seçim etmeliyim?” ve en ehemmiyetlisi “Ben spordan sonra ne harcayacağım?”

sporcu beslenmesi

Nelere dikkat etmeli

– Her şeyden evvel şunu iyi öğrenmeliyiz ki yaşamımızın her düzeyinde sıhhatli, yeterli ve balanslı beslenmeliyiz. Beslenmenin, canlıların en esas lüzumu olup sıhhatimizle aramızda köprü kurduğunu unutmamalıyız. Şayet kilo vermek istiyorsak günlük rutinimizde bunu %70 oranında beslenme ile yardımlarken %30 oranında Spor ile desteklemeliyiz.

– Her gün sosyal medyada yememiz gereken onlarca şey görüyoruz. Fakat gerçeği astarı öyle değil. Öncelikle dikkat etmemiz gereken vaziyetler var. Misalin şahsın herhangi bir hastalığı var mı? Mesela diyabetiniz var ve adale miktarınınızı artırmak istiyorsanız öyle rastgele verilen pirinçleri harcayamazsınız.

sporcu beslnmesi

Gelelim ne harcayacağız

– En cılız sporcularda dahi dayanıklılık egzersizlerini sağlayabilecek yağ ölçüyü vücundunda ambar halde bulunuyor. Bizim hedefimiz egzersiz sırasında maksimum yağ yakacak kapasiteyi oluşturmak olmalıdır. Fizyolojimize uygun egzersizi seçtikten sonra artık beslenmemizi tertip etmemiz gerekiyor. Günlük enerji lüzumumu tanımlarım ardından akdeniz perhizini göz önünde bulundurarak protein ölçüyü banale göre azıcık fazla, yağ ölçüyü eksiltilmiş ve hudutlu karbonhidrat kapsayan perhizi uygulamam gerekiyor.

– Egzersize başlamadan evvel bir ölçü karbonhidrat ve yağ harcayalım; 1 minik muz yanında belki azıcık fıstık ezmesi veya 1 avuç kadar yer fıstığı veya fındık veya 3’te 1 avokado ile hazırlanmış pirinç salatası bunlara misal olabilir.

– Yeniden egzersize başlamadan 30-40 dk evvel kadar 1 fincan kahve harcayarak yağ yakımını süratlendirebiliriz.

– Spor yaparken hedefimiz adale artırımı veya kilo kaybı olarak görünse de fizyolojide adale tahribi reelleşiyor. Ne Yazık Ki bu nedenden dolayı egzersiz sonrası beslenmemizde belirli proteinli besinler olmalı. Misalin; ızgara tavuklu minik bir sandviç yanında 1 kadeh kadar kefir veya ayran veya ızgara balık yanında bolca salata yeniden minik bir ölçü çavdar ekmeği gibi…

Diyetisyen Burcu KIRAÇ

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı