Güzellik

Sivilceler hangi dönemde ve neden artar

Sivilceler hangi dönemde ve neden artar

Cildiye Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, “İltihaplı Sivilce sivilce; özellikle ergenlik yarıyılında görülen, yağ bezlerinin fazla çalışmasıyla ve yağ bezlerinin tene açılma kanallarının tıkanmasıyla ortaya çıkan, en sık surat, göğüs, sırt ve omuzlarda yerleşen kronik bir ten hastalığıdır” dedi.

Dr. Yüksel Oltulu, “İltihaplı Sivilceye yağ bezlerindeki meseleler dışında tendeki bakteri rakamındaki çoğalış ve tenin kalınlaşması da yol açmaktadır. Ayrıca genetik, hormonlar, terleme, ultraviyole ve uygun olmayan arınma, ıslatma, makyaj da iltihaplı sivilceyi artıran sebeplerdendir. Stres ve evham da sivilceyi artırmaktadır. Stresli bir yarıyıl genelde talebeler için imtihan yarıyıllarıdır. Bu yarıyılda sivilceler çoğalır. Ayrıca bu yarıyılda sivilce ile oynama meyli çoğalır. Sivilceyi sıkmak, gidişatı daha da makûslaştırır. Hem cilde hasar verilir hem de sivilcelerin çoğalmasına neden olur. Bunaldıktan sonra tende iz kalabilir ve iyileşme gecikir” diye konuştu.

Cilt kumpaslı yıkanmalı

Cildin, sabah ve akşam olmak üzere, günde iki kez, cildi fazla tahriş etmeden kumpaslı olarak yıkanması gerektiğini belirten Dr. Yüksel Oltulu, “Böylece gözenekleri tıkayan lekeden kurtulmak kastedilir. Cemiyette yaygın olanın aksine, beslenmenin sivilce yaradılışında doğrudan bir tesiri olduğu ispatlanamamıştır. Fakat meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek yararlıdır. Zira bunların cilt arkadaşı olduğu öğrenilmektedir. Ayrıca kumpaslı uyku, hormonların etkinliğini düzenlediğinden her gece en az 7 saat yatmak çok ehemmiyetlidir. Sivilce rehabilitasyon edilmezse veya sivilce ile oynanıp, bunalırsa iz vazgeçme meyli çoğalır” biçiminde konuştu.

Uzm. Dr. Yüksel Oltulu şöyle konuştu:

“Öğrenilmesi gereken sivilcenin uzun süren bir hastalık olduğudur. Rehabilitasyona geç cevap veren bir cilt hastalığıdır. Kumpaslı ve sabırlı bir rehabilitasyon uygulanır. Bunun için bir dermatoloji uzmanına müracaat etmeniz gerekir. Sivilce rehabilitasyonunda çok rakamda kullanılan ilaç vardır. Cildiniz ve sivilceniz için en uygun olanı, hekiminiz tarafından tanımlanacaktır. Yoğun sivilceli bir hastaya antibiyotik rehabilitasyonu uygulanır. 2-3 ay süren bir rehabilitasyon gerekir. Hastanın yaşı, cinsiyeti, sivilcenin cinsi ve şiddeti, ilaç rehabilitasyonunda göz önünde yakalanacak etmenlerdir.”

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı