Güzellik

Saç kaynaklarının ilginç hikayesi

Saç kaynaklarının ilginç hikayesi

Londra’da bir stilist, televizyon sunucusu Naomi Isted’ın saçına son değişlerini yapıyor. Netice afallatıcı değil. Naomi’nin saçları oldukça canlı ve salondaki öbür tüm bayanları çekemetecek kadar hoş gözüküyor. Fakat bu onun saçı değil. En azından kafasındakinin tamamı onun değil. Naomi hoşluk salonunda, 3 saat ve 1200 sterlin tüketerek saçlarına hakikat insan saçı ilave ettirtti.

Dünya genelinde bir hayli kadının uyguladığı bu usul, Daily Mail’in gündemine girdi ve gazete Naomi’ye ilave edilen saçların izini sürdü. Naomi, bu usulü uygulayan on binlerce İngiliz bayandan biri. Birleşik Krallık’ta saç ilave ettirme operasyonunun son 5 senede yüzde 70’lere varan oranda çoğaldığı öğreniliyor.

Saç ithalatında dünyada üçüncü olan ülke, senede bütün 43 milyon ton insan saçı satın alıyor. Bu sayı 2 milyon insanın kafasını kaplayacak ya da dünyanın çevresini 3200 kere dönecek kadar saça denk geliyor. Fakat bir hayli bayan kullandığı saçların hikayesini veya nereden geldiğini öğrenmiyor.

saç

Saçlarını tapınağa affediyorlar

Tapınakta saçlarını kestiren 28 yaşındaki Lavanya Kakala, bu saçlar karşılığında hiç bir şey almayacağını öğreniyor. Ancak bu onun kendi inancı yönünde Allah’a teşekkür etme biçimi. Kakala, “Yaptım zira Allah’a teşekkür etmek istiyorum. Bundan sonra saçlarıma ne olacağıyla ilgilenmiyorum. Makûs saçlı bir bayan, hoş görünmek için benim daha önceki saçlarımı kullanmak isterse, bu onların çöpe gitmesinden iyidir” diyor.

Özellikle Güney Hindistan’da bayanlar saçlarını kimyevi şampuanlarla gözetiyor. Onların ipeksi yapısını gözetmek için Hindistan cevizi yağı ile besliyor. Bir Hayli bayan saçlarını Hindu tapınağına affediyor.

Yalnızca Tirumala Tapınağı, saç satışında senede 22 milyon pound kazanıyor. Dünya Ticaret Teşkilatı WTO bilgilerine göre 2012 senesinde yapılan tüy, ten ve saç ticaretinin %75’ini Çin hakikatleştirdi… Kafası kazıtılmış Çinlilerin saçlarını toplayan fabrikalar, neredeyse tüm dünyaya ihracat yapıyor…

Öncelikle bir araya gelen saçlar fabrikalara satılıyor…

Saçlar evvel dezenfekte ediliyor. Sonra emekçiler buğulu su fıçılarında kürekle saçları karıştırıyor…

Fırında kurutulmadan evvel saçlar değişik renklere boyanıyor…

Sonra da taranıp bayan çalışanlar tarafından dikiliyor. Son olarak pazara çıkan mahsuller burada satılıyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı