Sağlık

Ramazan ayında diş çürüklerinin sayısı artıyor

Ramazan ayında diş çürüklerinin sayısı artıyor

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Doktorluğu Fakültesi Dekan Dayanakçısı ve Periodontoloji Öğretim Azası Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, ramazan ayı süresince çoğalış gösteren diş sıhhati problemlerinin sebeplerine ve bu problemleri ihtiyata usullerine değindi.

Doç. Dr. Burcu Karaduman, ramazan ayında çoğalış gösteren ağız ve diş sıhhati problemlerinin gün suratına çıkmasında tesirli olan etmenlerden bahsetti.

Fazla besin tüketimi çürümeyi süratlendiriyor

Karaduman, ağız içerisinde fark edilmeyen çürüklerin, kırılmış dolgu veya diş lerin, diş eti problemlerinin ramazan ayında problem yaşamanıza neden olabileceğini belirterek “Ağız içerisinde çok rakamda ve çeşitte bakteri bulunmaktadır, ancak tükürüğümüz arınma ve devireme ile bu bakterilere karşı dişlerimize gözetir. Oysa ki oruç meblağken ağızda tükürük yapımı eksilir ve bakteriler arınılamadığı için diş çürükleri, diş eti problemleri ve ağız kokusu ramazan ayı içerisinde çoğalış gösterebilir.

Ayrıca ramazan ayında tatlı, kahve, çay ve akşam saatlerinde daha çok besin tüketimi reelleştiğinden çürüklerin oluşması süratlenmektedir” bu şikâyetlerin önüne geçebilmek için iftar ve sahurdan sonra dişlerin emin fırçalanması gerektiğine ve ramazan ayı evvelinde diş doktoru hakimiyetinden emin geçilmesi gerektiğine değindi.

Dişlerinizi fırçalarken bunlara dikkat edin

– Diş fırçalarken ağzın her bölgesine erişebilen ufak başlıklı, düz yüzeyli ve kılları yuvarlatılmış fırçalar seçim edilmelidir.

– Fırça sapı düz olmalı ve avuç içinin anlayabileceği uzunlukta olmalıdır.

– Fırça kılları naylon ve yumuşak olmalıdır. Renkli kıllar ve değişik istikametlerdeki kılların varlığı fırçanın faalliğini düşünüldüğü kadar çoğaldırmamaktadır.

– Kılları aşınmış ve dökülmüş fırça kullanılmamalıdır. Diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmelidir.

– Hangi diş macununu kullanırsanız kullanın ya da hangi ağız gargarasını kullanırsanız kullanın diş fırçası ve diş ipini/diş arasıdüzgünce kullanmıyorsanız dişleriniz çürür ve dişeti hastalıkları oluşur. Gerçek olan diş fırçalamak ve diş ipi/diş arası fırçası kullanmaktır.

– Diş fırçalarken dişlere fazla bastırmadan dişler fırçalanmalıdır. Özellikle daha iyi arınıldığı görüşü ile fazla bastırarak ileri geri diş fırçalayanlarda uzun seneler sonra derin diş yıpranmaları abrazyon görülmektedir.

– Diş fırçanız kuru olmalı ve florlu bir diş macunu kullanılmalıdır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı