Sağlık

Protez ameliyatı kararını hastanın ağrıları belirler

Protez ameliyatı kararını hastanın ağrıları belirler

Orta ve ileri yaş hasta grubunda görülebilen eklemdeki kıkırdakların eskimesi, zamanla kireçlenmeye yol açıyor. Başlangıçta hafif ve ara gizeme görülen şikayetler, yaşın ilerlemesi ile beraber kesintisizlik kazanarak şiddetini artırıyor. Hastaların konut içerisinde dahi adım atmasına, merdiven inip çıkmasına mani olan kireçlenme, ileri yaştaki hastaların yaşam niteliğini negatif etkiliyor. Hastalığın ileri düzeylerinde ise rehabilitasyon için takma operasyonları gündeme geliyor. Vasati iki saat süren takma harekâtlarında, ileri derecede yıkım olan eklem yüzeyleri çıkartılıyor, bu işlevi yerine getirebilecek takmalar yerleştiriliyor.

Sağlam eklemler hasar görür

Hastaların çoğu zaman operasyon için doğru zamandan emin olamadığını belirten Bayındır İçerenköy Sağlık Kurumu ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Kısım Başkanı Prof. Dr. Cihangir Yurdoğlu, “Takma operasyonuna karar verirken en ehemmiyetli etken hastanın sızısıdır. Sızılar dayanılmaz ise operasyon zamanı gelmiştir. Operasyonun ertelenmesi çoğu zaman hastaların öbür bacağa yüklenerek sağlam eklemlere de hasar vermesine neden olur” dedi.

Hastalar doğru zamanı öğrenemiyor

Yaşlı popülasyonun her geçen gün çoğalması ile beraber giderek daha fazla uygulanmaya başlanan kalça ve diz takma operasyonlarında gülümseyen neticeler alınıyor. Operasyon için uygun yaş grubunun 65 yaş üstü olduğunu belirten Bayındır İçerenköy Sağlık Kurumu ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Kısım Başkanı Prof. Dr. Cihangir Yurdoğlu, hastaların sıklıkla operasyon için en doğru zamanın ne zaman olduğunu öğrenemediklerini ve kafalarında pek çok sual işareti ile sağlık kurumuna müracaat ettiklerini belirtti.

Hastalık, sağlam eklemlerde de problem yaratabilir

Takma operasyonuna karar verirken en ehemmiyetli etken hastanın sızısıdır diyen Prof. Dr. Cihangir Yurdoğlu, “Hasta artık bacağındaki sızıyı tolere edemiyorsa ve hekimin değerlendirmesi de takmadan yana ise artık operasyonun zamanı gelmiş demektir. Hastanın bir bacağında sızı varsa, ister istemez ağırlığını öbür bacağa verir. Operasyonun uzun zaman ertelenmesi gidişatında, karşı bacak eklemleri fazla yük altında kalacağı için orada da eş problemlerin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca eklem problemleri sebebiyle uzun zaman sızı kesici kullanmaktan kaynaklanabilecek yan tesirleri hesaba katmak gerekir” diyerek hastaları uyardı.

İyi bir tasarılama yapılması gerekir

İşlem sonrası ikinci günde hastanın dayanakla ayağa kalkıp yürüyebildiğini ve 5-6 gün içerisinde taburcu olabildiğini de ifade eden Prof. Dr. Cihangir Yurdoğlu laflarını şöyle sürdürdü: “Her şeyden evvel öğrenilmelidir ki, takma operasyonları geri dönüşü olan bir müdahale değildir. Dolayısıyla iyi düşünüp, tasarlayarak karar vermek gerekir. Takma operasyonu evvelinde, yapılabilecek öbür rehabilitasyon seçeneklerinin hiçbirinin veriminin olmayacağının anlaşılmış olması gerekir. Şayet başka bir rehabilitasyon olasılığı varsa hekim bunu hastasıyla paylaşmalı ve bu seçenek değerlendirilmelidir” dedi.

Genç yaştaki hastalarda da uygulanabilir

Takma operasyonları, kireçlenmenin yanı gizeme bazı kemik ve eklem hastalıklarında, başka rehabilitasyon seçeneğinin kalmadığı vaziyetlerde çok daha genç yaşlarda da yapılabilir. Hastanın etkin ve iş yaşamının içinde olması gerektiği bu yaşlarda, operasyonun sağlayacağı fayda ve tehlikeler hasta ile beraber değerlendirilir. Kimi vaziyette 20 ve 30 yaş grubu hastalarda dahi takma operasyonları yapılabilir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı