Estetik

Ortodontik tedavide şeffaf çözümler

Ortodontik tedavide şeffaf çözümler

Yeni jenerasyon diş doktorluğu uygulamalarında hasta –doktor ilişkisi, iki tarafın beraber rehabilitasyonda etkin rol oynadığı bir vaziyete evrilmiştir. Kendilerine uygulanacak rehabilitasyonun ayrıntılarını öğrenmek, olabildiğince beraber tasarı yapmak, rehabilitasyon evrelerini gözlemlemek gibi karşılıklı neşeli bir süreci kapsamaktadır. İnvisalign aligner rehabilitasyonu bu süreçlerde hasta ve doktor açısından oldukça tatmin edicidir.

Ortodontik rehabilitasyon geniş bir alana sahip

Her şeyden evvel ortodontik rehabilitasyon denilince yalnızca diş çapraşıklığının rehabilitasyonu anlaşılmamalıdır. Ortodontik rehabilitasyon, diş kumpassızlıkları oluşmadan yapılan önleyici rehabilitasyon, çene gelişiminin tertip edilmesiyle giderilen iskeletsel bozukluklar, operasyonla çene geçimsizliklerinin giderilmesi, kısa süreli takmaya yardım rehabilitasyonlar, diş kumpassızlıklarının giderilmesi, diş – çene arası ilişkilerin tertip edilmesi, erken yarıyıl süt dişi kayıplarından oluşan meselelerin giderilmesi gibi bir hayli alanı kapsar. İnvisalign rehabilitasyonu, bunların bir kısmını oluşturan diş çapraşıklıklarının giderilmesinde yeni bir usuldür.

ortodonti

İnvisalign tedavisinın bir hayli avantajı bulunmakta

İnvisalign rehabilitasyonu, özellikle kullanım basitliğinden dolayı hastaların seçim ettikleri, dolayısıyla doktorlarına istekle geldikleri bir rehabilitasyondur. Bu, çıkarılabilir ve arınılabilir transparan plaklarla yapılan; uygun vaziyetlerde diş braketlerine seçenek olabilen apareyler, braketlere kıyasla bir hayli avantajı taşımaktadır. İnvisalign rehabilitasyonu, her uygulama gibi öncelikle doğru bir tasarılama ile zafere erişir. Hangi bozukluklarda ne kadar vakit ile hangi süratle uygulanacağı, rehabilitasyon bitiminde erişilmek istenilen netice, evvelden planlanmalıdır.

diş

Bireye özel 3 ebatlı modelleme

Hastaların diş kayıtlarının bilgisayar etrafına aktarılıp, üç ebatlı modelleme ile dişlerin ideal pozisyonlarının tanımlanmasıyla tasarılama yapılır. Baştan ayrıntılı bir ölçümleme ile rehabilitasyonun neticeyi tanımlanmıştır. Gene de rehabilitasyon düzeylerinde yine miktar alınarak minik farklılıklar yapmak muhtemeldir. Rehabilitasyon, dişlerin ideal pozisyonlarına doğru düzeylere ayrılınmış olarak hareketlerinin ince transparan plaklara aktarılarak muhakkak aralıklarla değiştirmek suretiyle ilerler. Takribî her plak iki haftalık periyotlarla değiştirilir. Bazı vaziyetlerde, braketlerle yapılan rehabilitasyonları bitirmek ve daha kısa vakit braket kullanmak emeliyle braketli sistemlere entegre olarak da kullanılabilir. Ayrıca kısa süreli ortodontik rehabilitasyonlarda, diş yüzeylerine braket yapıştırmamak için seçim nedenidir.

plak

Hasta memnuniyeti yüksek

Kullanım rahatlığı, estetik olarak dikkat sürüklemeden rahatça kullanılması özellikle sosyal etraflarda konuşmak zorunda olan bireyler için seçim nedenidir. Yemek yeme esnasında çıkarılması, dişlerin ve plakların aktif biçimde arınılabilmesi dişeti sıhhati açısından ve yemek yeme rahatlığı açısından çok pozitif netice vermektedir. Alışma zamanının çok kısa olması, konuşma üzerinde bir tesiri olsa dahi bunun birkaç günde düzelmesi de seçim nedenleri arasındadır. Ayrıca rehabilitasyon zamanının uzunluğunda braketlere göre anlamlı fark yoktur. Hasta memnuniyeti oldukça yüksektir. Şayet hastalarda diş gıcırdatma varsa aynı zamanda eklem ve adaleler için de rehabilitasyon edici özellik taşır. Yanak ve dil yüzeyinde tahrişlere neden olmaz. Porselen, dolgu, zirkonyum gibi başka materyallerle restore edilmiş dişlere uygulanabilir.

invisalign

Kumpaslı kullanım galibiyeti artırır

Bununla birlikte transparan plaklarla yapılan invisalign rehabilitasyonu, orta derecede ve birinci sınıf oklüzyondaki bozukluklarda seçim edilmelidir. Daimi dişlerin sürmüş olması zorunludur. Fazla rotasyonlu ve 45 dereceden fazla meyilli dişlerde braketler seçim edilir. İskeletsel bozukluklarda daha ileri apareylerden oluşan rehabilitasyonlar uygulanır. Fazla diş kayıplarından dolayı fazla boşluklar, fazla çapraşıklıklarda 5 mm den fazla kök hareketlerinden dolayı braketler seçim edilmelidir. İleri teknolojinin bize sunduğu ihtimallerden birisi olan invisalign rehabilitasyonu, lingual braket dişlerin arka yüzeylerine takılan braketler ve vestibül braketlere dişlerin ön yüzeyine takılan braketler göre pek çok avantajı taşımaktadır. Bununla beraber her hadisede braketlerin yerini yakalayamaz. Doğru tasarılama ve hastaların kumpaslı kullanımı rehabilitasyon galibiyeti için koşuldur. En hoş tarafı ise rehabilitasyon düzeylerinin hasta ve doktor tarafından beraber gözlemlenebilir olmasıdır.

Ayşe Aydın

ayse.aydin@

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı