Sağlık

Okullarda dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları

Okullarda dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları

Mikroplarla temasın ilk olarak ellerimizle reelleştiğini düşünürsek, el hijyen ve pakliğinin ehemmiyeti sarihçe ortaya çıkıyor. El hijyenine gereken itinayı göstermemek, bedeni mikrobik pek çok hastalığa karşı korunmasız vazgeçiyor.

Çok rakamda talebenin bir arada bulunduğu mekteplerde, çocukların bulaşıcı olasılıkları da çoğalıyor. Alınacak gözetici temkinler ile mikropları çocuklardan uzak tutarak bağışıklık sistemlerinin kuvvetlenmesine destekçi olmak olası. Emsey Hospital’dan Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzm. Dr. Mesut Zeren mevzuyla alakalı bilgilendirici söylemelerde bulunuyor:

Özellikle mektep gibi kalabalık alanlarda mikroplara daha sarih halde bulunduğumuz ve mikroplar bedenimize genellikle elimiz aracılığıyla erişebildiği için çocuklarımızı el hijyeni mevzusunda bilgilendirmemiz gerekiyor.

Ellerimizi yıkamamız gereken esas gidişatlar

– Yemeklerden evvel ve sonra

– Yemek hazırlamadan evvel

– Ham yiyeceklere temas ettikten sonra

– Dışarıdan konuta gelindiğinde

– Uykudan evvel ve sonra

– Öksürme, aksırmadan sonra

– Diş, ağız, surat ve göz pakliği yapmadan evvel

– Tuvaletten evvel ve sonra

– Lekeli, tozlu bir işi bitirdikten sonra

– Hastalanan bir yakını ziyaret ettikten sonra

– Para, telefon gibi bir hayli bireyin değdiği taşıtların kullanımından sonra

– Hayvanlara temas ettikten sonra da eller kesinlikle yıkanmalıdır.

Eller doğru bir biçimde yıkanmalı

El pakliğine itina göstermenin yanı gizeme, el pakliğini doğru bir biçimde yapmak da ehemmiyet kazanıyor. Birkaç minik ama ehemmiyetli ayrıntıya dikkat etmek, bulaşıcı pek çok hastalığa karşı bedenimizi gözetmemizi sağlıyor. Çocuklar çoğu alışkanlıklarını ebeveynlerini izleyerek ediniyorlar, ellerini devirirken de aileleri nasıl deviriyorsa o biçimde alışıyorlar. Bu sebeple ailelerin çocukları için misal teşkil ettiklerini unutmadan kendi el hijyenlerine de dikkat etmeleri gerekiyor. Çocuklarına el yıkamayı öğretirken ebeveynlerin izleyebileceği esas adımlardan bahsetmek gerekirse; öncelikle muslukların pakliğinden emin olunmadığı için su, kağıt havlu ile açılmalıdır. Eller nemlendirilip sabun bunaldıktan sonra bilekleri de içine alacak şekilde; avuç içi, parmak araları ve tırnak dipleri en az 30 saniye süresince ovuşturulmalıdır. Sonrasında sabunların gittiğinden emin olunana kadar eller bol suyla durulanmalı ve nemli ellerle gezmek mantar gibi rahatsızlıklara yol açabileceği için eller kağıt havlu ile kurulanmalıdır. El yıkadıktan sonra ellerin musluğa sürülmesi, hijyen mevzusunda en sık yapılan kusurlardan biridir. El yıkandıktan sonra musluk üryan elle yakalanmamalı, kağıt havlu ile kapatılmalıdır. Kağıt havlunun olmadığı vaziyetlerde, musluğu sabunladıktan sonra kullanmak da bir çözüm olabilir. Ayrıca, kalıp sabun yerine akışkan sabun kullanmak da, bulaşıcı hastalıklardan korunabilme açısından çok ehemmiyetlidir.

Etraf şartları çocuklar için uygun olmalı

Etraf şartları da çocukların sıklıkla rahatsızlanmasına neden olan etmenlerin başında geliyor. Lavabo ve tuvaletlerin kumpaslı olarak arınılması, hol, spor salonu, müzik odası gibi alanların havalandırılarak pak yakalanması gerekiyor. Her teneffüste sınıfların kesinlikle havalandırılması ve tuvaletlerde; tuvalet kağıdı, havlu kağıt ve akışkan sabunun ayrıcalıksız bulundurulması büyük ehemmiyet talep ediyor. Sınıfta bulunan perdeler toz tutarak çocuklarda alerjik vaziyetlere neden olabileceğinden kumpaslı olarak yıkanmaları ve sınıfın genel olarak arınılıp masa ve sandalyelerin tozlarının alınması gerekiyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı