Sağlık

Mide bulantısına neden olan hastalıklar

Mide bulantısına neden olan hastalıklar

Mide bulantısının böbrek yetmezliği, kulak hastalıkları ve kalp krizi gibi hastalıklarda da görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoy, “Bulantı genellikle altında uyuyan hastalığın kendine ait değişik bulguları ile beraber görülür ve tek başına ortaya çıkmaz” söylemesinde bulundu. Mide bulantısı herkeste görülebilen ve oldukça yaygın olan bir gidişat olsa da sindirim sistemi problemleri, iç kulak meseleleri, hakimiyet altına alınmamış yüksek tansiyon veya şeker hastalığı olan bireylerin yanı gizeme kokular ve güzel olmayan görüntülere karşı fazla duyarlı bir yapıya sahip olanlarda daha sık görülüyor.

Mide bulantısının nedeni psikolojik de olabilir

Hamilelik ve psikolojik gidişatı iyi olmayan fertlerde organik bir hastalık olmadan da mide bulantısı ve kusmanın görülebildiğini belirten Dr. Atasoy, “Yiyecek zehirlenmesi, vasıta yakalaması, ishal, migren, uyuşturucu alımı, kemoterapi uygulamaları gidişatında görülüyor” dedi.

Mide bulantısı hafife alınmamalı

Uzun süreli bulantı gidişatında mide ülseri, iç kulak hastalıkları, ileri safha böbrek yetmezliği, bazı kalp krizi tipleri, kan şekerinin hakimiyetsiz yükselmesi ve kafa içinde tazyik çoğalışı gibi daha ciddi hastalıkların da akla gelmesi gerektiğine de dikkat sürükleyen Doç. Dr. Atasoy, “Vasıta yakalaması, iç kulaktaki balanstan mesul yarım daire kanallarının harekete fazla duyarlı oluşuna bağlı büyür ve vasıta içinde seyahat ederken ortaya çıkan bulantı ve sonrasında kusma ile kendini gösterebilir” biçiminde konuştu.

Mide bulantısına altında uyuyan hastalıklar

Mide ülseri: Mide bölgesinde sızı, midede yanma, kaynama, hazımsızlık gibi yakınmalar olur. Ülser varlığı midenin sıradanda olan yiyecekleri ileri doğru iten hareketlerinin tersine dönmesine ve böylece bulantı-kusma oluşmasına yol açabilir.

Bağırsak tıkanıklığı: Karın sızısı, karında kabarıklık, dışkı yapamama, dışkıya eş kalitede kusmuk çıkarma, yüksek ateş ile görülür. Bağırsaklarda mekanik kitle varlığı, karın için yapışkanlıklara bağlı vs. veya kanda potasyum düşüklüğü gibi elektrolit bozukluğunun olması sebepli tıkanıklık büyüyebilir.

İç kulak ve beyincik ile alakalı hastalıklar: Bu hastalıklarda ön tasarıda balanssızlık ve baş dönmesi yer alır. Ek olarak bulantı yakınması da büyür. Misalin; Meniere hastalığı, vestibüler nörit, beyincikte kitle varlığı gibi.

Hakimiyetsiz hipertansiyon: Hipertansiyonu olan fertlerde rehabilitasyon kullanılmaması veya eksik rehabilitasyon sebebiyle kan tazyikinin çok yükselmesi gidişatında baş sızısı, baş dönmesi, bulantı görülebilir.

Hakimiyetsiz şeker hastalığı: Şeker hastalığı olan hastaların perhize geçimsizlik, araya giren enfeksiyonlar veya rehabilitasyon eksikliğine bağlı kan şekerinin çok yükselmesi gidişatında “diyabetik ketoasidoz” ismi verilen şuur farklılıkları, bulantı-kusma, karın sızısı ile kendisini gösteren bir tablo büyür.

İleri safha böbrek yetmezliği: Böbrekler tarafından bedenden uzaklaştırılması gereken metabolizma atık mahsullerin atılamaması sebebiyle bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı, idrar ölçüsünde eksilme bulgular oluşabilir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı