Sağlık

Meme kanserini atlattıktan sonra nasıl beslenmeliyiz

Meme kanserini atlattıktan sonra nasıl beslenmeliyiz

Teşhis ve rehabilitasyon alanında yaşanan büyük büyümeler sayesinde meme kanserini atlatan bireylerin sonrasında nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Genel Cerrahi ve Genel Onkoloji Uzmanı Prof.Dr. Gürkan Kanaat Et, meme kanseri sonrası beslenmede dikkat edilecek noktalar mevzusunda ehemmiyetli bilgiler verdi.

Bağışıklık sistemi kuvvetlendirilmeli

Meme kanseri tanısından sonra bayanlar beslenme ve hayat stillerini yine gözden geçirme meyline girerler. Gerçekten de sıhhatli bir perhiz meme kanseri rehabilitasyonundan sonra uygulanması gereken en ehemmiyetli etmenlerden biridir. Perhizin yanı gizeme bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi, fiziksel etkinlik ve stresle gayret dikkate alınması gereken ehemmiyetli etmenlerdir.

Öncelikle öğrenmemiz gereken nokta, meme kanserinin ortaya çıkmasını veya nüksetmesini dolaysız olarak yasaklayan bir yiyecek veya perhiz yöntemi ne yazık ki yok. Ancak meme kanseri tehlikesini eksilten perhizi burada araştıracağız.

Meyve ve sebze tüketimini artırın

Günlük perhizde en az 5 porsiyon meyve veya sebze bulunması meme kanserinin önlenmesi açısından bereketlidir. Daha da iyisi bu sebze ve meyvelerin antioksidan, antiöstrojen ve kemopreventif fitokimyasallardan zengin olmasıdır. Bu mevzuyu azıcık daha kalemtıraş olursak brokoli, karnabahar, lahana, pırasa ve Brüksel lahanası bol bol harcanmalıdır. Marul, göbek salata, ıspanak ve pazı sıkça yenmelidir. Salatalarda soğan sarımsak ve domates bulundurulmalıdır. Portakal ve limon başta olmak üzere taze meyve tüketiminden sakınılmamalıdır.

İşlenmiş besinlerden uzak durun

Meme kanseri rehabilitasyonu sonrası perhizde bütün hububatların artırılması da önerilmektedir. Bütün hububatlar işlenmemiş besinler olup vitamin, mineral, fitokimyasal ve yüksek ölçüde lif kapsarlar. Bu özellikleri ile hormonların meme kanseri gelişimine tesirini eksiltirler. Bütün buğday, çavdar, bulgur, yulaf ve arpadan yapılmış besinler yenilebilir.

Sıhhatli yağları seçim edin

Yüksek satürasyonlu yağ kapsayan hayvani yağlar, sakatatlar, krema ve dondurma tüketimi eksiltilmelidir. Trans yağ kapsayan margarin, hazır unlu besinler, ve krakerlerin tüketimi eksiltilmelidir.

Balık yiyin

Omega-3’ün meme kanseri gelişimini eksilttiği öne sürülmektedir. Bu sebeple Omega-3’ten zengin balıkların haftada 3 kere harcanması önerilmektedir. Nebatsal proteinlerin tüketimi artırılmalı ve içkiden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı