Sağlık

Kemik erimesini önlemenin 10 yolu

Kemik erimesini önlemenin 10 yolu

Millet arasında kemik erimesi olarak öğrenilen osteoporoz; kemik kütlesindeki eksilme ve kemik mikro mimarisindeki bozulma neticeyi ortaya çıkan kemik kırılganlığındaki çoğalıştır. Kırık ortaya çıkıncaya kadar osteoporoz suskun izler.

En çok omurgayı tesirler

Osteoporoz bedende en çok omurgayı tesirler. Osteoporotik kemiklerdeki kırıklar sıklıkla omurga, kalça ve el bileğini kapsar. Kalça ve el bileğindeki osteoporotik kırıkların aksine omurgadaki kırıklar sıklıkla düşme veya travma ile ilişkili değildir. Bedende suskunca ilerleyen ve kırık oluşmadığı sürece bulgu vermeyen osteoporoz hastalarının yalnızca yüzde 30’u muayenehane şikayetler ile tanımlanırken, geri kalan kısmın çoğu tesadüfsel olarak tespit etilir. Hastalığın yaygın belirtileri ise bel ve sırt sızıları, boyda kısalma, omurgada kırık, sırtta kamburlaşma olarak ortaya çıkar.

Süt ve süt mahsulleri harcayın

Daha az kemik dokusuna sahip oldukları için bayanların erkeklere göre osteoporoza tutulma tehlikeyi daha yüksektir. Beynelmilel Osteoporoz Vakfı bilgilerine göre dünyada 200 milyon kadının ortak tasayı olan osteoporoz, 60-70 yaşlarındaki bayanların üçte biri, 80 yaşlarındaki bayanların ise üçte ikisinde görülüyor. Doğru beslenme ile osteoporozun önüne geçmek olası. Kalsiyum, magnezyum ve mineral açısından zengin olan yiyeceklerin kemik yapısını kuvvetlendirmeye fayda sağladığını gibi bu gıdalar kemik sıhhati için en ehemmiyetli mineral kalsiyumdur. Bu sebeple kemik erimesinden gözeten en ehemmiyetli yiyecekler de süt ve süt mahsulleridir. Peynir ve öbür süt mahsulleri kalsiyum bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bunun yanı gizeme yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini kapsayan besinler ve hububat bakımından zengin yiyecekler de kemik erimesini gözetmek için harcanması gereken yiyeceklerdir.

Tedbirleri alın kemik erimesini önleyin

– Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum kapsayan kayısı harcayın,

– Bedendeki D vitaminini faal hale getirmek için en az 15 dakika güneş ışığından yararlanın.

– Her gün D vitamini kaynağı yumurta sarısı harcayın.

– Çay, kahve gibi kafein kapsayan meşrubatlardan uzak durun.

– A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olan ve bol ölçüde kalsiyum kapsayan brokoli, marul gibi yeşil sebzeler harcayın.

– Kalsiyum ve D vitamini ambarı süt için.

– Haftada iki gün kalsiyum bakımından zengin olan istiridye, karides gibi deniz mahsullerini harcayın.

– Kemik erimesine neden olan proteolitik enzimleri eksiltici tesiri bulunan üzüm çekirdeği özütü harcayın.

– Sigara ve içkiden uzak durun.

– İdrarla kalsiyum atılımını artırarak kemiklerdeki kalsiyum ölçüsünü eksilten tuzu eksiltin.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı