Sağlık

Kanser türüne göre tarama testleri

Kanser türüne göre tarama testleri

Aynı hekim tarafından, kumpaslı yapılan hakimiyetlerde, sadece size müteveccih tarama testleri ile kansere karşı tedbirinizi alın diyen Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Sağlık Kurumu Aile Doktoru Uzm. Dr. Gökhan Kotiloğlu, kanser cinslerine müteveccih tarama testleri ile alakalı şu bilgileri verdi:

Dünyada en sık görülen hastalıklar arasında yer alan kanser, daha öncekisi kadar korkulan bir hastalık olmaktan çıktı. Zira erken tanı, hayat kurtarıcı olabiliyor. Kansere bağlı vefat oranları giderek eksilirken, hayat süresi uzuyor ve çoğu hasta sıhhatine yine kavuşuyor. Buradaki esas mevzu erken tanı. “Kanseri yendim” diyen insanların rakamı süratle çoğalıyor. Bu da teknoloji ve tıp alanındaki büyümelerin doğrudan doğruya insan yaşamına getirdiği bir katkı.

Kanser cinslerine göre tarama testleri

Meme Kanseri: 40-44 yaş arası bayanlar kendi seçimlerine bağlı olarak senede bir defa mamografi çektirebilir.45-54 yaş arası bayanlar senede bir defa mamografi sürükletmeli. 55 yaş üzeri bayanlar mamografi sürükletme aralığını seçime göre iki seneye çıkarabilir ya da senede bir defa kumpasını devam ettirebilir. Mamografi taramasına sıhhat gidişatı iyi olan ve 10 seneden uzun vakit yaşaması beklenen her bayanda devam edilmelidir. Aile hikayesi ya da genetik yatkınlık gibi meme kanseri tehlikesinin yüksek olduğu bayanlarda mamografi ile birlikte meme MR analizi de yapılmalı.

Kalın Bağırsak Kanseri ve Polipleri: 50 yaşı geçen herkes alttaki analizleri yaptırmalı. Her dört senede bir sigmoidoskopi Kalın bağırsaklarının son kısmının kolonoskopik analizi her yedi senede bir kolonoskopi yapılması gerekir. Çoğu kanser olgusunu tespit eten tahliller için ise senede bir defa dışkıda saklı kan testi yaşam kurtarır. Kalın bağırsak kanseri tehlikeyi yüksek olan fertlerde değişik tasarılar uygulanır.

Rahim Ağzı Kanseri: 21-29 yaş arası bayanlarda üç senede bir PAP testi yapılır. Bu yaş grubunda PAP testi anormal netice vermedikçe HPV testi yapılmaz. Üç ardışık smear testi sıradan olursa 30-59 yaş arası bayanlarda beş senede bir PAP testi ile beraber HPV analizi veya üç senede bir smear testi yapılır. 65 yaş üzerinde, son 10 sene içinde aksatmadan yapılan testlerde sıradan neticeler bulunduysa tekerrür test yapılmasına gerek yoktur. 65 yaş üzerinde takip süreci bir defa durdurulduysa tekerrür başlatılmamalıdır. Ancak rastgele bir tahlilde kanser lideri bir yaradılış saptandıysa, tarama süreci en az 20 sene devam ettirilmelidir. Bu vaziyette 65 yaş hududu mevzubahisi değildir. Rahim ve rahim ağzı operasyonla alınan bayanlarda bu açıdan tarama yapılmasına gerek yoktur. HPV aşısı yapılan bayanlarda da kendi yaş gruplarına göre olan tarama programları uygulanmalıdır.

Akciğer Kanseri: 55-74 yaş arasında, rastgele bir şikayeti olmayan, kutu/sene hesabına göre, başka bir deyişle günde içilen kutu rakamı ile içilen senenin çarpımı 30 ve üzerinde olan herkese senede bir defa düşük doz bilgisayarlı tomografi BT analizi önerilir. Bu teklif, sigaranın vazgeçilmesinden 15 sene geçene kadar geçerlidir.

Prostat Kanseri: Rastgele bir şikayeti olmayan sıhhatli kimselere prostat kanseri için tarama testi yapma lüzumluluğu mevzusunda yeterli bilgi bulunmuyor. Bu cins bir analiz yapılıp yapılmamasına hekiminizin karar vermesi önerilir. Yapılacak tarama testi elle tetkik ile beraber veya tek başına PSA analizidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı