Diyet

Kabızlık korkulu rüyanız olmasın

Kabızlık korkulu rüyanız olmasın

Konstipasyon dediğimiz kabızlık; ülkemizde çok yaygın görülen bir sindirim sistemi problemidir. Bayağı dışkılama haftada 3 ile 12 kere arasında değişmektedir. Bundan daha seyrek ve az dışkılama kabızlık olarak belirlenir. Kabızlık muhtelif sebeplere bağlı olarak büyüyebilir. Bunlardan başlıcaları; beslenmeye bağlı noksan akışkan ve posa alınması, fiziksel hareket azlığı, hamilelik, yaşlılık, uzun müddet uygulanan yağsız perhizler, bazı ilaçlar, metabolik bozukluklar, nörolojik ve psikolojik hastalıklardır. Şahısta bulguları ise baş sızısı, asaplılık, hazımsızlık, karında şişlik ve gerginlik olarak sıralanabilir.

Su tüketimi çok ehemmiyetli

Kabızlık rehabilitasyonunda beslenme farklılığından evvel su tüketiminin çoğaldırılması gerekir, zira beden suyunun %10 oranında eksilmesi kabızlığa yol açar. Aynı zamanda fiziksel hareketliliğin çoğaldırılması ve dışkılama alışkanlığının tertip edilmesi gerekir. Bu alışkanlıklar ile birlikte beslenmemize posa dediğimiz sindirim sistemimizin daha iyi çalışmasına takviyeci lifli besinlerin perhizimizde daha fazla yer almasına itina göstermemiz gerekmektedir.

Lifli besinler kabızlıkta ne işe fayda

Barsak çapımızı genişleterek, barsak hareketlerimizi süratlendirir.
Barsaklarımızda oluşan tazyiki eksiltir.
Suyun bedende emilimini arttırır ve bu da barsağa su çekilmesine neden olur
Dışkının hacmini ve yumuşaklığını çoğaldırır.

Kabızlıktan adım adım kurtulalım

– Posanın bereketinden bahsettik. Şimdi posa içeriği yüksek yiyecekleri sıralayalım; bütün hububatlar, kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler. Bu yiyeceklerin hepsinin beslenmemizde bulunmasına itina göstermemiz gerekir. Bunun için hangi yiyecekleri ne ile değiştirelim dersek; Beyaz ekmek yerine bütün hububat mahsulleri ve kurubaklagiller seçim edilmelidir. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı harcanmalıdır.

– Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve harcanmalıdır. Meyveleri kabuklu harcayıp lif ölçüsünü çoğaldırmamız doğru olacaktır. Bu yarıyılda ayva, muz gibi meyvelerden uzak durmak gerekir yerine armut, elma, ananas seçim edilebilir.

– Barsaklarımızın sıhhatli çalışmasını istiyorsak artık probiyotiklerle tanışma müddeti geldi demektir. Probiyotikler barsak sindirimimize takviyeci faydalı bakterilerdir. Özellikle sindirim ve barsak problemlerinde seçim edilmesi çok doğru olacaktır. Bu probiyotikleri de kefir veya probiyotik yoğurt olarak beslenmemize katabiliriz.

– Su tüketiminizi çoğaldırın; barsak hareketlerini ve sindirimi süratlendireceği için kabızlıkta su tüketimi en öncelikli etmenlerden biri diyebiliriz.

– Fiziksel etkinliği yaşamınızın bir parçası yapın. Artan fiziksel etkinlik ile karın adalelerinizi çalıştırır ve kabızlığın önüne geçebilirsiniz. Gün içerisinde yarım saatlik yürüyüş bu problemi önlemede tesirli bir yol olacaktır.

– Bu yarıyılda uzak durmamız gereken yiyecekleri saymak istersek; muz, patates, pirinç, kahve, demli çay, leblebi, nohut olacaktır.

– Kuru erik ve kayısının barsak hareketlerinin çoğalmasını sağlayan laksatif tesiri vardır. Sabahları aç karnına bir kadeh su ile kayısı veya erik harcayabilir, bunu altta tasvirini vereceğim marmelat ile de sağlayabilirsiniz.

Macun

1 su kadehi karmaşık kuru meyve kuru erik, kuru incir, kuru kayısı, hurma ,
1 çay kadehi çekilmiş ceviz ve 1 su kadehi sıcak suyu bir tavaya koyun ve kısık ateşte macun kıvamına gelene dek karıştırın.
Ufak bir kavanoza alıp soğuyunca buzdolabında gizleyin.
Bir hafta süresince kahvaltı evveli bir tatlı kaşığı yiyebilirsiniz.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı