Sağlık

İdrarda kana dikkat

İdrarda kana dikkat

Sigara içme ölçüyü ve kullanım süresi tehlikeyi artırırken özelikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bulguların önemsememe edilmemesi gerekiyor. Sigaradan uzak durma, sıhhatli beslenme, faal hareketli bir hayat biçiminin yanında bol akışkan harcayıp, idrar yapma hissini bekletmemek mesane kanserine karşı alınacak ehemmiyetler arasında yer alıyor.

Erkekler daha fazla tehlike altında

Mesane kanseri bayanlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir. Genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkan mesane kanseri, sigara içenlerde içmeyenlere oranla takribî 2,5 kat daha fazla görülmektedir. Tütün ve tütün mahsulleri kullanmanın yanında; kimya, boya, akümülatör sanayi gibi iş gruplarında olan şahıslar da mesane kanseri bakımından tehlike altındadır.

İdrardaki kan ehemmiyetli

Bir Hayli rahatsızlıktan kaynaklanabilmekle beraber idrarda görülen kan mesane kanserinin en ehemmiyetli bulgusudur. Mesane kanserinin ilk bulgusu idrarda kan görülmesi olabilir. Kanama çoğunlukla sancısızdır.Kanamalar idrarın tamamında olabileceği gibi pıhtı da oluşabilmektedir. Gözle görülmeyen ancak idrar analizinde ortaya çıkan kanamaların da mesane kanseri bulgusu olabileceği unutulmamalıdır. Kanamanın yanı gizeme;

– Sık idrara gitmek
– İdrarda acillik hissi
– Pıhtıya bağlı idrar yaparken zorlanma hatta idrar yapamama
– İlerleyen mesane urlarında sızı ve kilo kaybı olabilir.

Rutin idrar analizinizi önemsememe etmeyin

Mesane kanserinin en ehemmiyetli bulgusu olan idrardaki kanama gözle görülebilir olduğu gibi mikroskobik seviyede de reelleşebilmektedir. Rutin idrar incelemelerinin yaptırılması mesane kanserinin erken yarıyılda tanımlanabilmesi bakamında ehemmiyetlidir. Kuşkulu vaziyetlerde ultrason ve değişik radyolojik görüntüleme usulleri ile mesanede ur olup olmadığı tanımlanabilmektedir. Kanaması olan ama radyolojik yollarla ur tespit edilemeyen hastalarda sistoskopi denilen usulle mesane, idrar yolu ve prostat hakimiyet edilip gerekirse parça alınması gerekebilir.

Tuvalete lüzumunuzu ertelemeyin

Mesane kanserinden korunmak için sigaradan uzak durulmalıdır. Bununla beraber; hareketli hayat stilini özümsemek, olası olduğu kadar natürel gıdaları harcamak, işlenmiş ve katkılı besinlerden uzak durmak, bol akışkan alarak idrarı fazla bekletmemek ehemmiyetlidir. Atılım uzvu olan mesane böbreklerden süzülüp gelen idrarın bedeni terk etmeden evvelki son durağıdır. Tuvalet gereksinimini bekletmek, bedenden atılması gereken toksik maddelerin mesane ile daha uzun müddet temas etmesine neden olmaktadır. Ayrıca, kimyasal maddelerin kullanıldığı tehlikeli iş gruplarında çalışan şahısların maske, gözetici elbise gibi zorunlu ihtiyatları alması hayati ehemmiyet taşıyabilmektedir.

Bağışıklık sistemine müteveccih rehabilitasyonlar

Mesane kanserinin rehabilitasyonunda immünoterapi başka bir deyişle bağışıklık sistemine müteveccih rehabilitasyonlarda umut verici büyümeler yaşanmaktadır. Yüzeyel ama yineleyen urlarda bağışıklığı kuvvetlendirmek için mesaneye verem basili verilmesi daha evvelden de uygulanan rehabilitasyonlar arasındaydı. Tam bedene hasar verebilen toksik kemoterapi ilaçlarının yerine bedenin natürel korunma mekanizması olan immün sistemi harekete geçirerek kanserleri hakimiyet altına almayı amaçlayan yeni ilaçlar metastaz yapmış hastalarda bile bir umut ışığı olmaktadır. Yan tesiri daha az olan maksada müteveccih bu ilaçları değişik ilaçlarla kombine ederek metastaz yapmış mesane urlarında dahi tesirli neticeler alınabilmektedir.

Rehabilitasyonu umut vadediyor

Hastaların %90 gibi büyük bir çoğunluğunda idrar yolunun içini döşeyen değişici epitel hücrelerden kaynaklanan mesane kanseri görülmektedir. Hastalık çoğunlukla yerel ve yüzeyel olarak başlar, hastaların beşte biri ilk ortaya çıktığında yerel mesane adalelerine ilerlemiş hatta mesane dışına atlamış olabilir. Yüzeyel yerel veya invaziv olarak ortaya çıkan mesane kanserinde rehabilitasyon kanserin tipine ve derecesine göre değişiklikler gösterebilmektedir. Düşük dereceli, yüzeyel mesane urları kapalı cerrahi usulle çıkartılarak bütün rehabilitasyon sağlanabilir. Ancak bu urlarda yineleme, hatta ilerleme olabilir. Bu sebeple ur bütün rehabilitasyon edilse de emin aralıklarla endoskopi ve sistoskopi ile takip edilmektedir.

Yüksek dereceli tehlikeli mesane kanserlerinde ise ur rakamı ve hacmine göre cerrahi harekâttan sonra yinelememesi için mesaneye kemoterapi veya immünoterapi uygulanması gerekmektedir. Kapalı cerrahi usullere ve ilaç rehabilitasyonuna karşın yineleyen ve ilerleyen ciddi urlarda kanserin bedene dağılmasını yasaklamak için mesanenin tamamen alınması gerekebilmektedir. Laparoskopik ve robotik rehabilitasyon alternatifleri sayesinde hasta yalnızca hastalıktan kurtulmakla kalmamakta, çok daha erkenden sıradan yaşamına dönebilmektedir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı