Sağlık

Hashimoto tiroidi hakkında bilinmesi gerekenler

Hashimoto tiroidi hakkında bilinmesi gerekenler

Boynumuzda, soluk borumuzun önünde yer alan, kelebek eşi biçimli, tiroid hormonlarını salgılayan uzva tiroid bezi sınıyor. Tiroid hormonlarını, hayat hormonlarımız olarak da adlandırabiliriz; zira bu hormanlar aynı zamanda metabolizma süratimizi ayarlıyor. Medical Park Fatih Sağlık Kurumu Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Genco Erdem, bugünlerde ismi daha sık dinlenmeye başlanan Hashimoto Haşimoto tiroidi’nin ilk kere 1912 senesinde Japon tıp hekimi Hakaru Hashimoto tarafından belirlenen bedenin korunma hücrelerinin bedenin kendisine hasar verdiği vaziyet olan otoimmün bir hastalık olduğunu kaydoldu. Erdem, hastalıkla alakalı şu bilgileri verdi:

Hastalığın bulguları

Hashimoto tiroidinde bedenin en ehemmiyetli korunma hücrelerinden olan lenfositler, tiroid bezine hamle eder ve tiroid bezi işlevini yitirene dek saldırmayı sürdürür. Bu esnada kanda gezen Anti-TPO ve Anti-Tiroglobulin antikorların neden olduğu zarar da tiroid bezini giderek daha ufak ve işlevsiz bir hale getirir. Hashimoto hastalığının erken yarıyılında tiroid bezinde hafif sihrime başka bir deyişle guatr vardır; daha sonra tiroid bezi yavaş yavaş devam eden zarar sebebiyle seneler içinde küçülerek sanki yok olur. Netice olarak “hipotiroidi” ortaya çıkar. Tiroid hormonlarının azaldığı vaziyet olan Hipotirodi’de hareketler ve konuşma yavaşlar, yüzde, ellerde ve ayaklarda ödem ortaya çıkar, dilde sihrime olur, cilt kurur, beden ısısı düşer, kalp sürati yavaşlayabilir, özellikle ufak tansiyonda yükselme görülür, hasta depresif bir ruh haline girer, hafıza ve diğer düşünsel işlevler geriler. Hashimoto Tiroiditi, hipotiroidinin en sık sebebi olduğundan ehemmiyetini gözetmektedir.

Genetik etkenler tesirli

Beyaz ırkta Hashimoto tiroidi görülme oranı %5’e yakındır. Hashimoto, bayanlarda erkeklere oranla 5-10 kat daha fazla görülür. Hashimoto Tiroidi’nde genetik geçiş ehemmiyetli oranda mevcuttur. Birinci derece akrabalarında Hashimoto tiroidi olan bireylerde ortaya çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Özellikle tip 1 şeker hastalığı, romatoid artrit, B12 vitamini eksikliği ile kollanan anemi veya değişik otoimmün hastalıklara sahip fertlerde daha sık kollanır.

Rehabilitasyon var iyileşme yok

Hashimoto tiroidi, tanısı alan bir hasta, bu hastalığın ömür boyu süren bir hastalık olduğunu öğrenmelidir; rehabilitasyon altında istisnai olaylar hariç hastalık sonlanmaz. Yapılacak rehabilitasyon, tiroid noksanlığı hipotiroidi gelişmişse bedene dışarıdan tiroid hormonu vermektir. Neşelendirici olan haber ise bu rehabilitasyon ile tiroid hormonu eksikliğinin bedendeki olumsuz tesirleri tamamen ortadan kaldırılır. Son senelerde kanında düşük selenyum seviyeyi tespit etilen hastaların günde 100-200 mikrogram selenyum almalarının hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceği düşünülmektedir. İyotlu tuz kullanımı mevzusunda pek çok müzakere olsa da selenyum desteği eşliğinde iyot alımının pozitif tesirleri olduğu son 5 senede yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Selenyum eksikliği olan hastalarda ise bu beceriksiz giderilmeden iyot kullanımı hastalığın şiddetini çoğaldırabilir.

Şikayetleri dikkate alın

Uzun süren ve giderek çoğalan halsizlik, üşüme veya unutkanlık gibi şikayetlerinizin sebebi Hashimoto tiroidi olabilir. Hastalıklardan korkmak ya da görmezden gelmek bir çözüm değildir. Her kronik hastalık gibi Hashimoto tiroidinde de hekim hakimiyetinde olmak çok ehemmiyetlidir. İç hastalıkları uzmanınız sizi doğru tanı ve rehabilitasyon usulleri eşliğinde sıhhatli hayata yönlendirecektir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı