Anne ve Çocuk

Hamilelikte koronavirüsün psikolojik etkilerinden korunmanın yolları

Koronavirüsten şüphesiz en çok etkilenen kesimlerden biri de hamileler oldu. Bir Hayli anne adayı “Acaba koronavirüs müyüm?”, “Koronavirüs bebeğime geçer mi?”, “Beklemek yerine virüs daha fazla dağılmadan sezaryen ile bebeğime kavuşsam mı?”, “Doğum sonrası emzirirken bebeğime virüs bulaşır mı?” vb. endişeleri yoğun olarak yaşıyor.

Fobi ve evhamın esas kaynağı yanlış bilgiye sahip olma ya da düşünce sisteminde öyle olacağına inanmaktır. Fobinin panzehiri ise doğru kaynaklardan alınan bilgidir. Bu mevzuda en aktüel ve doğru bilgiyi hekiminizden almanız çok ehemmiyetlidir.

Bebeğinizi stresten gözetin

Öncelikle öğrenilmeli ki; evham ve fobinizin bir ölçü olması banaldir. Öncelikle oluşan bu evhamı bastırmak ve yok saymak yerine kabul ederek işe başlayın. Evhamın muhakkak bir ölçüde olması şahsın ihtiyat alması, kendini risklerden gözetmesi için ehemmiyetlidir ama unutmayın ki; bu gidişat yevmiye işlerinizi negatif etkileyecek ebada geldiğinde evham ve korkunuz size idareyecektir.

Araştırmalar gösteriyor ki; gebeliği süresince fazla strese maruz kalmak yalnızca anne adayını etkilemiyor, aynı zamanda yaşanan stresten anne karnındaki bebek de etkileniyor. Stresli olduğunuzda, endişeniz sıradanın üstünde olduğunda ya da fobinizin tutsağı olduğunuzda kortizol seviyesi yükselmekte, adrenalin hormonu devreye girmektedir ve plasenta aracılığıyla bebeğe geçebilmektedir. Bu surattan stresten uzak durmaya itina gösterin.

Telefonla sosyalleşin

Gündemi takip etmek, bilgi almak en natürel hakkınız; fakat devamlı haberleri izlemek, sosyal medyadan negatif haberleri okumak yerine gün içinde belli zaman aralıkları tanımlayarak o saatlerde haberlere bakıp, sosyal yalıtım kaidelerine olası olduğunca dikkat ederek tedbirlerinizi alın. Günün geri kalan kısmında beğendiğiniz işlere zaman ayırın. Bu süreçte yalnız kalıp, içe kapanmak yerine beğendiklerinizle online platformlardan gündem dışı mevzularda sohbet etmek etrafın havasını değiştirmek için hoş bir seçenek olmak ile birlikte, yaşanabilecek anksiyetenin ve depresif bulguların da önüne geçmektedir.

Uyku ve beslenme kumpasınıza dikkat edin

Hekiminize danışarak gün içinde konutta egzersiz ya da hamile yogası yaparak hem fizyolojik hem de psikolojik olarak kendinizi daha iyi sezebilirsiniz. Bunun yanı gizeme; soluk egzersizleri ve meditasyon yapmak hem var olan evhamınızın yatışmasına hem de stresinizin eksilmesine dayanakçı olacaktır. Günün belli aralıklarını kendinize ve bebeğinize süre ayırmaya itina gösterin.

Konutta kalma sürecini kriz etrafı olarak görmek yerine bu vaziyeti avantaja çevirerek bugüne kadar ertelediğiniz şeylere zaman ayırın. Bebeğinizin odasını tertip etmek, doğum sonrasına dair hazırlıklarınızı bitirmek ya da bebeğinizle bol bol sohbet etmek evham etrafının ufalamasına imkân tanır.

Gün içinde negatif düşünceler usunuza gelebilir ve rahatsızlık uyandırabilir. Bu zamanlarda gelen bu negatif düşüncelerin aslı yansıtmaktan öte aklınızın ürettiği düşünceler olduğunu kabul ederek, hekiminizin verdiği doğru bilginin en geçerli kaynak olduğunu kendinize andırdırın.

Eşinizden dayanak alın

Yaşadığınız süreci, hislerinizi ve duygularınızı yakınlarınızla ve eşinizle paylaşmaktan çekinmeyin. Eşlerin bu süreçte destekleyici olması, yaşadıklarınızı kavraması, pozitif yaklaşım ile destekleyici olması yaşanılan evhamın eksilmesi için ehemmiyetlidir.

Unutulmamalı ki; rahim bebeğin ilk yuvasıdır ve bu yuvada bildikleri ve sezdikleri yaşama dair bileceklerinin ilk basamağı olmaktadır. Bu süreçte evhamınızın yoğun olması ve yevmiye işlevlerinizi yerine getiremeyecek biçimde evham dinlemeniz halinde profesyonel bir dayanak almaktan çekinmeyiniz.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı