Göz altı morluklarının 7 nedeni
Dış görünüşü negatif etkileyen göz altı morluklarının başta bayanlar olmak üzere bir hayli bireyin ortak şikayetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Uzmanlar, bu şikayetten basit ve sızısız rehabilitasyon usulleri ile kısa müddette kurtulmanın muhtemel olduğuna dikkat sürüklüyor.
Adana Estelite Hoşluk Merkezinin kurucularından Dr. Gizem Toktaş Geylani, göz altı morluklarının çoklu etkenlerle oluşan bir süreç olduğunu vurguladı. Dr. Geylani, yapılan araştırmaların her iki şahıstan birinin göz altı morluklarından davacı olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.
Dr. Geylani, göz altı morlukların 7 sebebini şöyle sıraladı:
Genetik: Genetik morluğu olan fertlerdeki problem, kılcal damarların daha yüzeyde olması. Natürel ki genetik morluk tek başına kabahatli değil.
Alerji: Gözlerin kaşınmasına ve sulanmasına neden olan tüm vaziyetler göz altı morluğunu artırıyor.
Güneş: Güneş gözetici kullanmamak, hiperpigmentasyon dediğimiz morluğun dışında ayrıca kirletilmeye neden olup, görüntüyü daha keskin hale getirebiliyor.
İlaç kullanımı: Bazı insanların şeker ilacı gibi uzun vakit ilaç kullanımı, göz altındaki damarların genişlemesine ve bu bölgenin çok daha koyu renkli görünmesine neden olabiliyor.
Dış etmenler: Uykusuzluk, bitkinlik, içki tüketimi, stres gibi etmenler göz altı morluklarını çoğaldırıcı tesire sahip.
K vitamini: Doğru beslenme, bedenin her yerini etkilediği gibi tesirini göz altlarında da ciddi biçimde gösteriyor. Yeterli mineral ve vitamin alınmaması sebebiyle morluklarda çoğalış olabiliyor.
Altta uyuyan hastalıklar: Kansızlık, troid problemleri, ileri seviyedeki kalp ve böbrek hastalıkları vb. rahatsızlıklar göz altı morluklarını derinleştiriyor.
Göz altı morluklarından kurtulabilirsiniz
Göz altı morluklarından kurtulmanın muhtemel olduğunu ifade eden Dr. Geylani, rehabilitasyona başlamadan evvel ilk olarak tehlike etmenlerinin tanımlanması gerektiğini dile getirdi. Dr. Geylani, “Altta uyuyan bir hastalık varsa rehabilitasyon edilmeli, K vitaminli mahsuller kullanılmalı, dış etmenler ortadan kaldırılmalı, alerji ve ilaç kullanımı denetlenmeli ve göz altı mor değil, kahverengi ise hiperpigmentasyondan şüphelenip kir rehabilitasyonuna başlanmalı. O surattan rehabilitasyon biçimi ve neticeyi hastadan hastaya çok değişkendir” biçiminde konuştu.