Yaşam

Evde kalmak zorunda olan çocuklar ekran başında zaman geçiriyor

DORinsight, “Evdekal” çağrılarının sıkça yinelendiği bu yarıyılda, ‘Konutta Çocuklarla Hayat’ başlıklı bir araştırma reelleştirdi.

21 – 22 Nisan tarihlerinde online olarak yapılan ve Türkiye şehir temsili 2.735 anne-babanın katıldığı araştırma neticesinde, bu süreçte ebeveynlerin konutta çocuklara olan tavırlarıyla alakalı ehemmiyetli bilgiler elde edildi.

Çocukların uyku kumpası değişti

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 53’ü yaşadıkları bu süreçten sonra konutta yeni kumpas içerisinde çocuklarına ekran kısıtlaması getirmediklerini, yüzde 47’si ise getirdiklerini belirtti. Katılımcıların yüzde 52’si çocuklarıyla televizyon ya da bilgisayarda her gün vasati olarak 1-3 saat arası zaman geçirdiklerini söylerken, yüzde 37’si 3 saatten fazla, yüzde 11’i ise 1 saatten az zaman geçirdiklerini dile getirdi.

Anne-babaların yüzde 61’i bu süreçte çocuklarının uyku kumpaslarının değiştiğini belirtti.

“Çocuğunuza koronavirüs hakkında ne anlattınız?” diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 80’i hijyen kaidelerine dikkat etmesi gerektiğini, yüzde 77’si bir salgın hastalık olduğunu, kimseye bulaştırmamak için konutta kalınması gerektiğini, yüzde 66’sı salgının dağılmasını önlemek için mekteplere ara verildiğini, yüzde 57’si kumpaslı beslenme ve kumpaslı uykunun ehemmiyetli olduğunu, yüzde 49’u hastalığı tüm güzergahlarıyla anlatıp suallerini yanıtladığını söyledi.

Çocuklar ne mutlu ne mutsuz

Katılımcıların yüzde 89’u çocuklarının caddede/bahçede dostlarıyla oynamasına izin vermezken, yüzde 56’sı çocuklarının bu süreçteki ruh halini ne mutlu ne mutsuz olarak, yüzde 25’i çocuklarının ruh halini mutlu olarak, yüzde 19’u da mutsuz olarak değerlendirdi.

Katılımcıların yüzde 63’ü bu süreçte çocuklarıyla denk derecede ilgilendiğini anne-baba, yüzde 21’i anne olarak kendilerinin daha fazla ilgilendiğini, yüzde 7’si baba olarak kendilerinin ilgilendiğini, yüzde 5’i çocuklarının kendileri hallettiklerini, yüzde 4’ü aile büyüklerinin ilgilendiğini belirtti.

Katılımcıların yüzde 93’ü bu süreçte mesullüklerinin artığını dile getirdi. Yüzde 69’u paklik alanında, yüzde 66’sı çocuğun gereksinimleri mevzusunda, yüzde 58’i çocuğun eğitimi mevzusunda, yüzde 56’sı yemek, yüzde 32’si ise iş mevzusunda mesullüklerinin artığını söyledi. Katılımcıların yüzde 67’si kendilerine müddet ayırabildiklerini kaydoldu.

Katılımcıların yüzde 80’i bu süreçte çocuklarının psikolojisi/gelişimi için bir profesyonelin takviyesine lüzum dinlemediklerini, yüzde 92’si bu süreçte çocuklarının psikolojisi/gelişimi için bir profesyonelin takviye almadıklarını söyledi. Katılımcıların yüzde 75’i de bu süreç bittikten sonra kendilerinin bir profesyonelden takviye almayı tasarlamadıklarını dile getirdi.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı