Estetik

Etkileyici bir ses tonuna sahip olmak hayal değil

Etkileyici bir ses tonuna sahip olmak hayal değil

Daha evvel yalnızca ses telleri üzerinde bir zarar oluştuğunda müracaat etilen ses rehabilitasyonları, artık mevcut sesten hoşnut olmayan sıhhatli bireyler tarafından seçim ediliyor. İnsanları etkileyebilmek, bireylerde pozitif bir izlenim vazgeçebilmek hoş bir sese sahip olma tutkusunu artırıyor. Bireyler için tesirli bir sesin psikolojik bir lüzum olarak görülmesi de ses estetiğine olan alakanın her geçen gün çoğalmasına neden oluyor. Ses estetiğinin son senelerde oldukça sık arz edilen bir uygulama olmaya başladığını belirten Emsey Hospital’dan Doç. Dr. Arif Şanlı, daha evvel yalnızca ses telleri üzerinde bir zarar oluştuğunda müracaat etilen ses rehabilitasyonlarının artık mevcut sesinden hoşnut olmayan sıhhatli bireyler tarafından da seçim edilmeye başlandığını ifade etti.

Bayanlar kalın, erkekler ince sesten davacı

Ses inceltme ve ses kalınlaştırma olarak iki cins ses estetiği harekâtı bulunuyor. İstenen sese erişebilmek için kullanılan usuller arasında ses terapisi ve muhtelif ses cerrahileri vardır. Ses estetiği teknikleri oldukça zaferli tekniklerdir ve günümüzde de sıklıkla uygulanmaktadır. Erkeklerin sesi daha çok kalın diye deyim edilirken kadınların sesi tiz diye deyim edilir. Erkekler arasında az tesadüfülse de bazı erkeklerin sesi çok ince ya da tiz çıkabilmektedir. Yeniden bazı kadınların sesi ise bütün aksi çok kalın çıkabilmektedir. Bazen telefonda bir kadın kalın sesinden dolayı karşısındaki tarafından erkek, ince sesli bir erkek telefonda karşısındaki tarafından kadın olarak idrak edilebilir. Ses meselelerini giderme operasyonunda yapılan şey şudur: Şahıs yattırılmayarak hudutlu uyuşturma yapılır. Bu esnada sesin yaradılışını sağlayan ses telleri birbirine yakınlaştırılır ya da uzaklaştırılır.

Hasta kendi sesini seçebiliyor

Arif Şanlı, söylemesine şöyle devam etti: “Ses telleri bir perde gibidir. Ses inceltme veya kalınlaştırma operasyonlarını bir çalgı teli üzerinden değerlendirebiliriz. Şayet bireyin sesi çok ince başka bir deyişle tiz ise ses telleri arasındaki mesafe çok fazla demektir. Ameliyat esnasında ses telleri birbirine yanaştırılarak daha kalın bir ses tonu elde edilmesi sağlanır. Ses tellerini yakınlaştırma esnasında cerrah tarafından hastaya ” bu biçimde nasıl” diye sual sorulur. Hasta birkaç kelime ile sesi hakimiyet eder, istediği tonu tuttuğunda ise ses telleri o biçimde değişmezlenir. Kadınlardaki kalın sesin inceltilmesi için ise bütün tersi bir operasyon yapılır. Ses telleri arasındaki mesafe açılarak ses inceltilir.”

Ses hijyenini umursamama etmeyin

Ses sistemini gözetmeye müteveccih yapılması gerekenler bulunuyor. Ses hijyeni, ses tellerini nemli tutarak ve tahriş edici maddelerden uzak tutarak ses tellerinin bakımı ve korunması demektir. Islatıcı rehabilitasyon hemen hemen tam ses hastalıklarında kullanılmaktadır. Islatılmış ses telleri en az mücadele ile titreşime girmekte ve gözetici bir katman oluşturmaktadır. Ayrıca nem, ses tellerini oluşabilecek hasarlardan gözetmekte ve ses tellerinin yine hasar görmesini yasaklamaktadır. Ses tellerini ıslatmanın yolları; bol akışkan alarak hücreleri içeriden ıslatmak ve kafein, içki gibi bedenin iç yapısını kurutan maddelerden sakınmak, burundan su buğuyu solumak, veya hekim hakimiyetinde beden salgılarını sıvı hale getiren ilaçların alımını kapsamaktadır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı