Diyet

Dr. Ender Saraç’tan beyin sağlığı tavsiyeleri

Dr. Ender Saraç'tan beyin sağlığı tavsiyeleri

Beyinde bulunan yağların yüzde 20’si DHA denilen omega-3’lerden oluşuyor. Bilim insanları doğru gıdaların doğru zamanda harcandığında zihin ve konsantrasyon gelişimine ehemmiyetli katkılar sağladığını ifade ediyor. Bu noktada eforlu bir hafıza, akıl gelişimi ve beyni dinamik yakalamak için bazı gıdaların ötekilerine göre ehemmiyeti çok daha fazla olduğu ifade ediliyor. Beynin eforlu, canlı kalmasını sağlayan, akılsal gelişimine katkı sunan omega-3 seviyesinin ise en düşük olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğu da belirtiliyor.

Nişantaşı Üniversitesi’nde 14-15 Aralık’ta hakikatleştirilen 3. Nörobilim Kongresi’nde beynin büyümesine katkı sağlayan gıdalarla alakalı söylemede bulunan Beslenme ve Perhiz Uzmanı Dr. Ender Saraç, omega-3’ün beynin besini olduğunun altını çizerek, “En çok ringa, sardalya, hamsi, somon ve alabalık gibi yağlı balıklarda bulunuyor. Aynı zamanda ceviz, chia ve keten tohumunda, semizotunda bol ölçüde bulunuyor. B12 ve D3 vitamini de beynin gelişiminde çok ehemmiyetli. Bunları az almamız beynin yakıtının bitmesine neden olur” dedi.

Omega-3 kapsayan adaçayının belleğe büyük katkısı olduğunu söyleyen Dr. Ender Saraç özellikle odaklanma meseleyi yaşayan bayanlar için adaçayının bir numaralı natürel ilaç olduğunu, günlük stresi eksilttiğini, beyin nöronlarının arasındaki iletişimi güçlendirdiğini kaydoldu.

Erkekler için mate çayı

Mate çayı erkek fizyolojisine daha uygun. Mate çayında natürel kafein var. Kafein beyin için çok iyi bir ihtarı. Fakat mate çayında kahvede olduğu gibi tansiyonu bir anda yükseltme tehlikeyi yok. Latin Amerika’da sıhhatli yaşayan şahısların büyük bir çoğunluğunun mate çayı içtiği görülmüştür. Aynı biçimde matcha çayı da beyin, akıl ve hafıza için çok bereketlidir.

Beyin sıhhati için ehemmiyetli olan gıdalar

Beynimizi artık kullanmıyoruz. Düşünce ve hayal kalıplarımız sosyal medya ile gitti. Bunun yanında beyinden çıkıp dış etrafa açılan tek asap koku asabıdır. Bu surattan susam yağı ile burnun kenarlarını yağlamak da unutkanlığa iyi geliyor. Zeytin, sıkma zeytinyağı, hurma, işlenmemiş taze kırmızı et tüketimi, kakule, yabanmersini ve zerdeçal, brokoli ve bitter çikolata beyne iyi gelen öbür besinler arasında.

Zekâyınizi gevşetin

Beynimiz bir bilgisayar gibi. Lüzumlu afaki her şeyi belleğe atıyoruz. Bir zaman sonra hafıza dolup taşmaya başlıyor. Bu sebeple aklımızı hafifletmek için usuller var. İyi bir uyku, kumpaslı egzersiz, meditasyon, iman ile zekâyı gevşetebilirsiniz. Ama şayet bunalımdaysanız kanda serotonin seviyeyi düşüyor. Ne yaparsanız yapın o serotonin ölçüyü yükselmiyor. Bu gibi vaziyetlerde sarı kantaron otu veya 5htp gibi natürel antidepresanlar kandaki serotonin oranını yükseltiyor. Beynin kapasitesini çoğaldırmak istiyorsanız yapmanız gereken en ehemmiyetli şey bağışlamak. Bağışlamayanın beyin hücreleri iyi çalışmaz. Beyni en çok yavaşlatan şey bağışlayamadığımız gidişatlar. Kalbi sevgi dolu olmak da beyni hafifleten şeylerden biri.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı