Sağlık

Çinko eksikliği kısırlığa neden olabilir

Çinko eksikliği kısırlığa neden olabilir

Çinko yetersizliğinin yumurta gelişimini bozarak kısırlığa neden olduğunu saptandı. Çinko noksanlığı olan bayanlar, hamile kalma mevzusunda eforluk sürüklüyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın ayrıntıları hakkında şu bilgileri verdi:

Çinko, faize minerali

Çinkonun bir ismi de ‘faize minerali. Hamile kalmak isteyen bayanlarda takribî üç ay evvel çinko seviyelerine bakmak, hamileliğin yaradılışında eforluk yaşanmaması açısından ehemmiyetli. Pensilvenya Devlet Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma çinkonun özellikle yumurta gelişiminin başlangıç düzeyinde ehemmiyetli bir rol oynadığını ortaya koydu. Son zamanlarda gitgide çoğalan rakamda çiftin kısırlık meselesiyle karşılaşmakta olması ve nedeni meçhul kısırlığın gitgide çoğalması bu mevzuda yeni araştırmaların yapılmasına lider olmuştur. Bu araştırmalarda yoğunlaşılan bir alan da minerallerin yumurtalara ve yumurta niteliğine tesiridir. Çinko bu mineraller içinde en ehemmiyetlisidir. Hormonları kumpaslar, yumurtalıklarda hücre ufalanması ve işlevlerin sıhhatli bir biçimde sürdürülmesine dayanak eder. Yumurtalıklar, takribî bir milyon kadar folikül ismi verilen yapılardan alana kazanç. Bu yapılar beden hücreleri tarafından desteklenir. Her ay birkaç folikül olgunlaşmak için aday olur. Ancak bir tanesi ovulasyon yumurtalıklardan yumurta atılması kaderine erişir ve döllenebilir.

Yumurtlamadan evvel 90 gün

Günümüzde çoğu çalışma, antral yarıyıl olarak öğrenilen ve her ay olgunlaşma süreciyle başlayıp, ovulasyonla sonlanan sürece odaklanmaktadır. Oysa bu yeni çalışma, yumurta gelişmesinin, preantral yarıyıl sınan çok erken safhalarına odaklanan bir çalışmadır. Ve bu erken yarıyıl yumurtlamadan evvelki 90 günü içerir. Evvelki çalışmalar antral yarıyıl foliküldeki kritik çinko seviyelerine odaklanmışken, bu çalışma evvelki yarıyıldaki çinko seviyesini test etmektedir. Tahlilciler, sıçanlardaki preantral follikülleri toplamışlar ve bunları iki değişik civarda olgunlaşmaya vazgeçmişlerdir. Bu civarlardan birinde çinko seviyesi bayağı, değişiğinde yetersizdir. Çinko yetersiz civarda folikül gelişimi bozulmuş ve gelişim daha minik ve az hücre rakamı olan yumurtalarla sonuçlanmıştır. Bu da niteliksiz yumurta anlamına kazanç. Ayrıca çalışma neticesinde, çinko yetersizliğinin hasarının, beklenenden daha evvel ve geri dönüşü güç olarak yumurtaları etkilediği görülmüştür. Bu hem natürel hamilelik hem de tüp bebek için ehemmiyet taşımaktadır.

İçinde en fazla çinko olan gıdalar;

İstiridye, buğday rüşeymi, kuzu eti, kabak çekirdeği, kaju, yer fıstığı, yulaf, keten tohumu, kefir, yoğurt, mantar, ıspanak, tavuk, kakao, nohut, dana eti.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı