Sağlık

Bel fıtığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Bel fıtığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Cemiyette sık görülen bir sıhhat meseleyi olan bel fıtığı, her 10 bireyden sekizinde görülüyor. Her sızının bel fıtığı olmadığına dikkat sürükleyen Liv Hospital Fizik Rehabilitasyon ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilal Yıldız, “Bel adalelerinin gerginliği, omurga kemiklerini bağlayan bağlardaki zorlanmalar, omurgada kaymalar bel sızılarına neden oluyor. Bu sebeple herkes bel fıtığı olma tehlikeyi taşıyor” dedi. Uzm. Dr. Hilal Yıldız bel fıtığı ile alakalı doğru öğrenilen yanlışlara dikkat çekti.

Bel fıtığı ağır kaldıranlarda olur: Yanlış

Ağır kaldırmak bir tehlike etkenidir. Zira ağır olan bir cismi hakimiyetsiz kaldırdığınız zaman bel omurgasının emin yerlerinde tazyik çoğalışı olur. Bu da diskin içindeki çekirdeğin yer değiştirmesi ve tazyike katlanamayıp dışarı çıkmasına yol açar. Fakat bel fıtığı aralıksız oturan fertlerde de görülebilir.

Bel fıtığı olanlar sert yerde uyumalıdır: Yanlış

Reelinde çok sert taban, omurga için rahatsız edici olabilir. Yarı sert ortopedik bir yatak bel fıtığı rahatsızlığı olan bireyler için çok daha ideal. Ancak sızılı yarıyılda, özellikle yatış pozisyonuna dikkat etmek gerekiyor.

Bel fıtığı operasyonundan sonra aralıksız korse takılmalıdır: Yanlış

Korse bel adalelerinin vazifesini aldığı için zayıflatıyor. İdeal olansa bel adalelerinin eforlu olmasıdır. Ancak adale sızısının yoğun olduğu yarıyıllarda, uzun saatler ayakta kalma, yolculuk gibi gidişatlarda iki haftayı geçmeyecek biçimde korse takılabilir.

Tuvalet lüzumu dışında kalkmadan kesin yatak istirahati gerekir: Yanlış

Hasta neredeyse operasyondan hemen sonra dahi ayağa kaldırılıyor. Operasyondan sonraki bir ay içinde, fazla bel hareketi yapmak, öne-arkaya eğilmek, dönmek ve uzun müddet oturmak önerilmiyor. Yavaş yavaş hareket ve egzersizler başlar. Hasta kısa zamanda günlük hayata dönebilir.

Bel fıtığı operasyonunda felç kalma tehlikeyi yüksek: Yanlış

Günümüzde farklı operasyon usulleri var artık. Felç kalma gibi gidişatlara çok az şahit oluyoruz. Operasyon noktasına gelen bireyin rahatlıkla operasyon olması öneriliyor. Ehemmiyetli olan hasta için operasyon zorunluluğunun titizlikle değerlendirilmesidir.

Spor bel fıtığını önlüyor: Yanlış

Bel fıtığının nedenlerinden biri de uzun müddet oturmak ve hareketsiz kalmak. Beden ağırlığı alt kısımdaki sekmenlere biniyor ve disk, olması gerektiğinden daha fazla yük taşıyor. Adalelerin eforlu olması için hareket koşul. Kumpaslı yapılan yüzme, pilates ve yoga gibi sporlar, tam adaleleri denk çalıştırarak kuvvetlendiriyor. Bu da bel fıtığını büyük miktarda yasaklıyor.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı