Diyet

B12 Vitamini: Uygun günlük miktar nedir

B12 Vitamini: Uygun günlük miktar nedir

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin / [email protected]et

B12 vitamini, insanlar için temel bir vitamindir. Enerji seviyelerini, metabolizmayı, hormon dengesini, ruh halini, sindirimi ve cilt sağlığını korumak için hayati öneme sahiptir. Ancak yeterli besin maddesi olmadan B12 vitamini yararlarını kaçırabiliriz. B12 eksikliği, yanlış büyüme ve gelişmeden bilişsel bozulmaya kadar önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki uygun B12 vitamini dozu nedir?

Çeşitli gıdalar içeren dengeli bir diyet çoğu insan için genellikle yeterli B12 vitamini sağlayacaktır, ancak bazı yaş grupları ve durumlar için veya altta yatan sağlık problemi olanlar için takviye gerekir. Bu nedenle, ihtiyaçlarınız için hangi B12 vitamini dozajının doğru olduğunu bilmek önemlidir.

B12 vitamini dozaj tavsiyeleri

Kişisel önerilen günlük B12 vitamini dozu hakkında kafanız karışabilir. Eh, yaşam evreleri ve yaşam tarzı değişiklikleri, eksikliği önlemek için ihtiyaç duyduğunuz B12 vitamini miktarını etkiler. Bu, B12 vitamini gereksinimlerinizin yaşamınız boyunca değişeceği anlamına gelir.

Bebekler, çocuklar ve gençler

Bebekler, çocuklar ve gençler için önerilen günlük B12 vitamini dozu aşağıdaki gibidir:

0-6 ay: 0.4 mikrogram
7-12 ay: 0.5 mikrogram
1-3 yaş: 0.9 mikrogram
4-8 yaş: 1.2 mikrogram
9-13 yaş: 1.8 mikrogram
14–18 yaş: 2,4 mikrogram

B12 Vitamini, bebeklerde, çocuklarda ve gençlerde, doğru büyüme ve beyin fonksiyonu da dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonu için gereklidir.

18-50 yaş arası yetişkinler

18 yaşından büyük yetişkinler için önerilen günlük doz 2.4 mikrogramdır. Çoğu yetişkin, et, deniz ürünleri, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünleri tükettikleri için bu miktarı sadece diyetlerinden alabilmektedir.

İnce bağırsak bozuklukları, düşük mide asidi düzeyleri veya mide ameliyatı geçirmiş olan yetişkinler B vitaminini uygun şekilde ememeyebilir ve daha fazla eksiklik riski altında olabilirler. Bu insanlar B12 takviyesi almaktan faydalanabilir. Asit düşürücü ilaçlar kullanıyorsanız, B12 vitamin seviyenizi arttırma konusunda doktorunuzla konuşun.

50 yaş üstü yetişkinler

50 yaşın üzerindeki yetişkinler, B12 vitamini eksikliği riski altındadır, çünkü vitamini uygun şekilde dönüştürmek için gerekenden daha az mide asidi üretme eğilimindedirler. Bu, 50 yaşından büyük yetişkinlerin günlük daha yüksek miktarda B12 vitamini tüketmeleri gerektiği anlamına gelir.

B12 vitamini eksikliğine karşı daha savunmasız olan bir diğer grup ise vegan veya vejeteryan diyeti izleyen insanlardır. En iyi B12 vitamini kaynaklarının çoğu hayvansal ürünlerdir (balık, et, yumurta ve süt ürünleri gibi), bu nedenle bitkiye dayalı diyetleri izleyenler, yeterli miktarda vitamin aldıklarından emin olmak için günlük B12 vitamini takviyesi almaları önerilir.

Çalışmalar, yaşlı insanlar için 125-250 mikrogram B12 vitamini almanın gerekli seviyeleri korumak ve eksiklikleri önlemek için etkili olduğunu göstermektedir. Zaten yetersiz olan yaşlı yetişkinler için, bir ay boyunca günde bir miligram B12 vitamini almanın, eksikliği tersine çevirdiği ve güvenli olduğu, ayrıca yan etkileri olmadığı görülmüştür.

Hamile kadın

Araştırmalar, düşük B12 vitamini seviyelerinin uygunsuz nöral tüp gelişiminden kaynaklanan doğum kusurları için bir risk faktörü olduğunu göstermektedir. Gelişmekte olan embriyonun B12 vitamini eksikliği en büyük risk altında olan gruplardan biri olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle hamile kadınların günde 2,6 mikrogram B12 vitamini almaları önerilir.

Emziren kadınlar

Emziren kadınlar için önerilen B12 vitamini dozu günlük 2.8 mikrogramdır. Emziren annelerin daha fazla B12 vitaminine ihtiyacı vardır.

B12 vitamini eksikliği bilinen bir emziren annenin, seviyelerini düzeltmek için takviye alması gerekebilir. Araştırmalar, maternal eksiklik durumunda günlük 50-100 mikrogram dozunun gerekli olabileceğini göstermektedir.

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı