Anne ve Çocuk

Anne olmak isteyenlere: Bebek diyeti

Son senelerde hamilelik isteyen çiftlere yumurta ve spermlerin sıhhatini pozitif doğrultuda etkileyen vitamin ve bazı yiyecek maddelerini kapsayan ilaçlar öneriliyor. Oysa; çinko, andioksidanlar, arginin, karnitin, inositol, E vitamini, selenyum ve folik asit kapsayan bu desteklerin, natürel yiyeceklerle almakta olası.

Çinko

Günümüzde çoğu çalışma, çinko noksanlığı gidişatında bayanda yumurtlama sırasında folikül gelişiminin bozulduğunu; yumurtlama operasyonunun daha ufak ve az hücre rakamı olan yumurtalarla sonuçlandığını ortaya koymuş vaziyette. Bu da düşük nitelikli yumurta anlamına geliyor. Çinko noksanlığının hasarının, beklenenden daha evvel ve geri dönüşü güç olarak yumurtaları etkilediği de tespit edilen bir gidişat. Bu gidişat hem natürel hamilelik hem de tüp bebek için ehemmiyet taşıyor. Bu sebeple, buğday rüşeymi, kabak çekirdeği, kaju fıstığı, yer fıstığı, yulaf, kefir, yoğurt, mantar, ıspanak, tavuk, nohut, dana eti gibi çinkodan zengin besinler harcamaya itina gösterin.

Arginin

Arginin birden fazla beden işlevinde ehemmiyetli rol oynayan, beden için zorunlu esas bir amino asit. Kan damarlarının genişlemesine neden olan bir kimyevi gibi davranan arginin, cinsel uzuvların içinden geçen kan dolaşımına dayanakçı oluyor; sperm hareketliliğini ve bunların rakamını artırdığından erkeklerde kısırlığın rehabilitasyonunda kullanılıyor. En çok bulunduğu yiyecek maddeleri ise hindi göğsü, tavuk, kabak çekirdeği, soya fasulyesi, fıstık, süt, spirulina ve nohut.

Karnitin

Sperm hareketliliğini doğrudan etkileyen karnitin yağ asitlerinin kan takviyeyi ile hücrelerin enerji santrali olarak öğrenilen mitokondriye taşınmasını sağlıyor. Mitokondri aldığı bu yağları yakarak enerjiye dönüştürüyor ve yağ yakımını basitleştiriyor. Bedenimiz gereksinimimiz olan karnitinin bir kısmını birleşimlemekle beraber ehemmiyetli bir kısmını dışarıdan almak gereksinimi dinliyor. Bu gereksinimi gidermek içinse beslenme kumpasında kırmızı et, süt mahsulleri, balık, fıstık ezmesi, buğday ve avokado gibi yiyecek maddelerine yer vermekte fayda var.

İnositol

İnositolün faize çağındaki bayanlarda yumurta niteliği üzerine pozitif tesirler gösterdiği öğreniliyor. “Özellikle faize çağındaki bayanları etkileyen bir endokrin bozukluk olan polikistik over belirtisinde inositol alımının yumurta niteliğini iyileştirdiği, hamilelik oranında çoğalış sağladığı ve menstrüel siklusu tertip ettiği saptanmış vaziyette” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Funda Öztürk, bu meselelerin rehabilitasyon edilmediği ya da ihtiyat alınmadığı vaziyette bayanlarda kısırlığa neden olabileceğine dikkat sürüklüyor. İnositolden zengin yiyecekler olan lahana, bakliyat, fasulye, tohumlar, kuruyemiş, kavun, muz, kuru üzüm, narenciye, buğday, hububat, yulaf gevreği, buğday kepeği, esmer pirinç, arıtılmış edilmemiş pekmez harcayabilirsiniz.

E vitamini

E vitamini en ehemmiyetli antioksidanlardan birisi. Bu özelliği ile kısırlık tehlikesini eksiltiyor. Özellikle damar tıkanıklığına bağlı olarak yaşanan kısırlık probleminde E vitamini damar yüzeyini arınıyor ve kan dolaşımının çoğalmasını sağlıyor. Bu biçimde cinsel faaliyetleri basitleştiriyor. Ayrıca E vitamini libido seviyesini yükseltiyor. Unutulmaması gereken öbür bir ehemmiyetli mevzu ise; çinko ile E vitamininin bir arada alınması gidişatında hormon seviyesini yükseltip, faize bezlerinin işlevini geliştirdiği. En iyi kaynakları: ayçiçeği, mısırözü ve pamuk yağı gibi nebatsal yağlar. Ayrıca fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar ve susam gibi yağ ölçüyü yüksek olan gıdalarda da yüksek ölçüde bulunuyor.

Öbür Antioksidanlar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Funda Öztürk, “Yeterince arınılamayan ya da çoğalış gösteren oksidatif stres, hücre, doku ve uzuvlarda zarara neden oluyor. Bu sistem faize sistemi olunca da kısırlık ortaya çıkıyor” diyor. Oksidatif strese karşı antioksidanlardan zengin yiyeceklerin beslenme kumpasına dahil edilmesini öneren Dr. Funda Öztürk, bu yiyecekleri C vitamini için narenciye, çilek, brokoli, domates, tatlı biber, mango, üzüm, kivi, kuşkonmaz, bezelye, maydanoz, su teresi ve ıspanak; selenyum kaynağı olarak ton balığı, hububatlar ve susam; karotenler için havuç ve domates ve Omega 3 ve 6 için de ketentohumu yağı, yağlı balıklar, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler olarak sıralıyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı