Anne ve Çocuk

Çocukları dijital göz yorgunluğundan koruyun

Anne babalarla beraber çocuklar da uzun bir vakittir konutta zaman geçiriyor. Aileler genellikle konuttan çalışırken, çocuklar da uzaktan eğitimlere katılıyor. Bu yarıyıl içerisinde çocuklar konuttan çıkmadıkları için uzaktan eğitim sonrasında telefon, tablet ya da televizyon gibi dijital ekranları kullanabiliyor. Ekran karşısında geçirilen zaman sonrasında gözlerde dijital ekran bitkinliği görülebilirken, bu gidişat göz hastalıklarına da taban hazırlayabiliyor. Teknolojik makinelerin kullanım süresi, gözlere olan mesafesi gibi dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor.

Ekran-göz mesafesi ehemmiyetli

Gözler uzun zamanlar süresince yoğun olarak kullanıldığında bitkin düşebiliyor. Bu gidişat gözlerin dijital ekranlara odaklanması sebebiyle göz kırpmanın 4’ten 1’e düşmesiyle ortaya çıkıyor. Çocuklarda da sıklıkla karşılaşılan göz bitkinliği ise göz kuruluğuna yol açıyor.

Dijital ekran kullanımına kısıtlama getirilemiyorsa gözleri dinlendirmek için 20 dakikada bir, 20 saniye süresince 20 metre uzağa bakarak kısa molalar vermek ehemmiyet taşıyor. Ayrıca çocukların ekranlarla arasında en az 30 cm kadar bir mesafenin bulunması gerekiyor. Zira yakından bakmak göz adalelerini yorarak baş sızılarına ve ilerleyen yarıyıllarda da miyopiye yatkınlığa taban hazırlayabiliyor. Ekranın göz mesafesinden azıcık altta olması da gözlerin kurumasını yavaşlatmaya takviyeci oluyor.

Çocukları dijital göz bitkinliğinden gözetin

0-2 yaş arasındaki bebeklerin netlikle elektronik makineleri kullanmaması gerekiyor. 2 yaşından sonra ise bu kullanım göz sıhhatini etkileyerek, göz bitkinliğinin ilk nedeni haline geliyor. Ayrıca dijital ekranlarda çocukların uyku kumpasının bozulmasına yol açabilen mavi ışık da bulunuyor. Eğitim sonrasında, telefon ya da tabletle reyin oynamaya başlayan çocuklarda baş eğilmesi, duruş bozuklukları gibi meseleler de büyüyebiliyor.

Dijital göz bitkinliğini yasaklamak için bu teklifleri dikkate alabilirsiniz:

– Gözlerin kırpılma vaktinin eksilmemesi için sık sık mola vererek çocukların gözlerini dinlendirmek gerekiyor.

– Uzaktan eğitimi bilgisayardan takip eden çocuklar için ailelerin bilgisayarın konumunu ve gözlerine olan mesafesini ayarlaması gerekiyor. Bilgisayarın doğru konumlandırılması çocuklarda büyüyebilecek baş çarpıklığı ya da duruş bozukluğunun önüne geçilmesini sağlıyor.

– 20 dakikada bir, 20 saniye süresince 20 metre uzağa bakarak kısa molaların verilmesi çocukların gözlerinin yorulmasını yasaklıyor.

– Dijital ekranı göz mesafesinden alt konumlandırmak gözlerin kurumasını önlüyor.

– Çok parlak ya da karanlık odalarda dijital ekran kullanımı gözleri daha fazla yoruyor. Bu sebeple çocukların dijital ekranları ışığın natürel olduğu civarlarda kullanması öneriliyor.

– Göz bitkinliğinin göz kuruluğuna yol açmaması için çocuklarınızın yeterli ölçüde akışkan harcaması gerekiyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı